A próbatorta után kiderült, hogy pár dolgot módosítanom kell a "babatortán". Egyrészt az áfonya aprómagvas, másrészt a joghurt ugyebár tejtermék, harmadrészt Martina kérte, hogy legyen a tortában csoki.
Az aszalt áfonyát úgy gondoltam, szilvával helyettesítem, mert annak a magja aztán csöppet sem kicsi, a joghurt helyett pedig a szokásos rizstejet használom. A csoki étcsoki, de nem találtam elégnek azt, hogy csak a tésztába tegyek, egy kép nagyon izgatta a fantáziámat. De erről később.
Tehát megsütöttem a tésztát az új hozzávalókkal. Másfélszeres adagot csináltam, mint ami az eredeti, Martina által adott receptben volt, hogy viszonylag magas tortát kapjak a végén. Két részletben kevertem ki és sütöttem meg, nehogy ne süljön át. Ez az összmennyiség.
Tészta:
- 268 g liszt
- 60 g zabpehely
- 20 g sütőpor
- 180 g nyírfacukor
- 140 g aszalt áfonya
- 50 g étcsoki
- 2 nagy csipet só
- 2 kávéskanál fahéj
- 4 tojás
- 220 g rizstej
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál almalé
Egy tálban összekevertem a szárazanyagokat (liszt, zabpehely -ebben elkeverni a sütőport-, cukor, áfonya, só, fahéj). Egy másik tálban a tojásokat felvertem, hozzákevertem a rizstejet, majd a citrom- és almalevet.
A nedves masszához kevertem két részletben a szárazanyagokat.
Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kivajaztam, majd kiliszteztem, s beleöntöttem a tésztát. 150°C-on sütöttem 45 percig.
Mivel múltkor a krém nagyon édes lett, lejjebb vettem az adagból, nem is keveset. Bőven elég volt így is.
Krém:
- 600 g mascarpone
- 120 g vaj
- 100 g porcukor
A vajat és a krémsajtot éjszakára kint hagytam. Reggel a vajat robotgéppel habosítottam ki, majd hozzáadtam a vajat és a porcukrot, s együtt habosítottam. Kb. fél órát hagytam a hűtőben dermedni, aztán összeállítottam a tortát.
Szóval, volt két kb. 4 cm magas tésztám, ezeket félbevágtam, így volt 4 lapom. Reggel az ágyban is azon agyaltam, megcsináljam-e azt, amit egy képen láttam pár napja: a torta közepébe színes csokikákat teszek, amik jól kigurulnak, amikor felvágják.
Martina mondta, hogy Oli, a nagyobbik fia nagyon szereti a csokit, innen jött az ötlet. Nem lesz elég neki az, ami a tésztában van... Filóztam rajta egy darabig, végigrohantam 4 boltot m&m's-ért (hogy mennyire nem lehet kapni!), aztán belevágtam, és reméltem, hogy jól sül el.
Az első lapot lekentem. A második és harmadik lapot a legnagyobb pogácsaszaggatóval kilyukasztottam. Az egyiket rátettem a legalsó lapra, majd lekentem krémmel, ugyanígy jártam el a harmadikkal.
Beleszórtam a csokikat, majd lefedtem a 4. lappal, és az egészet lekentem.
Pár órát hűlt a torta, délután kezdtem neki a díszítésnek. Kinéztem egy vonatos mintát, azt készítettem el marcipánból.
Martina lefotózta nekem, milyen felvágáskor.
Tapasztalat:
Legközelebb nem kell a minta minden részét "leragasztani", hogy ne hajoljon meg a minta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése