Oregánós rudacska

2016. január 24. Végre van hozzá kép

Nikiéknél jártunk az ún. Palacsinta partyn. Karácsonyra kaptak egy nagy bödön nutellát és hogy ne ők egyék meg az egészet, meghívtak minket, hogy palacsintába tekerve segítsünk nekik elpusztítani. Egy ilyen "feladathoz" nyilván nem viszünk még plusz édeset, valami sós viszont jól eshet közben.
Már évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet, és sokan (pl. Nóri és Szilvi) rendszeresen megsütik, annyira bevált. Én rég nem készítettem el, de már nagyon szerettem volna feltenni ide, kép híján viszont nem akartam. Most jött el az idő. :)

Hozzávalók:
  • 20 dkg rétesliszt 
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só 
  • 5 dkg parmezán sajt (lásd Tapasztalatok)
  • 1 evőkanál oregánó
  • bors ízlés szerint
  • 10 dkg vaj 
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál víz 
  • 2 evőkanál szezámmag vagy lenmag
A tojást válasszuk ketté. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a reszelt parmezánt, az oregánót és a borsot. Ezután hozzáreszeljük a hideg vajat, összemorzsoljuk az egészet, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, összegyúrjuk a tésztát. 
A tésztát gyúródeszkán fél cm vékony téglalappá (nekem ez nem szokott sikerülni, nagyon csipkéződik a széle) nyújtjuk, megkenjük a felvert tojásfehérjével, megszórjuk magokkal, és hosszú csíkokra vágjuk. 
180°C-on légkeveréssel hamar, kb. 10 perc alatt megsülnek. 


Tapasztalatok:
  • Parmezán sajt helyett használhatunk másfajta sajtot is, de persze a parmezánnak jellegzetes íze van, így ez megváltozhat. Én ementálival próbáltam most, nem érződik rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése