Linzer

2014. december 11-12. Még egy előre elkészíthető karácsonyi süti

A szombati összejövetelre először kétféle kekszet és a norvég almatortát akartam megsütni, de aztán jött az ötlet, hogy úgyis megint tele vagyok lekvárral (Anyuék nekem adták a készletüket, mert ők nem esznek), s a linzer a Karácsonyhoz kötődik, szeretem is csinálni, legyen inkább 3 teljesen különböző édesség.
Csütörtökön munka után nekiálltam a tésztának. Ezt a receptet is Anditól vettem, nekem nagyon bevált. Most nem a teljes adagot készítettem el, a margarinhoz igazítottam a mennyiségeket, de inkább az eredetit írom le, amiből rengeteg lesz!

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5 zacskó sütőpor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj (én nem teszek bele, mert nem szeretem)
A sütőport elkeverjük a lisztben. A margarint elmorzsoljuk a sütőporos liszttel, majd a többi alapanyag hozzáadásával összegyúrjuk a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kéz melegétől megolvad a margarin, s szétesik a tészta. Ezért picit a hűtőbe tesszük gyúrás után.
Vékonyan lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vastagra, lisztbe mártott kiszúróval szaggatjuk a sütiket. Én most karácsonyi formájúakat használtam. Párosával szúrjuk ki őket, a felének a közepét lyukasszuk ki. Én a habzsákhoz tartozó cső vastagabbik felével szoktam csinálni.
A sütiket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s 180°C-os sütőben kisütjük őket. Hamar (kb. 6-8 perc) alatt kisütjük őket. Nem szabad megbarnulniuk, úgyhogy figyeljük őket! Kicsit még puhák, amikor kiszedjük, a közepét be lehet picit nyomni, de ez majd megszilárdul, amikor kihűl.
Nem akartam este langyosan betölteni a lekvárt, úgyhogy azt péntek estére hagytam. A lekvárt a mikróban éppen csak addig melegítettem, hogy ne legyen darabos, s lehessen kavargatni. Aztán habzsákba töltöttem, s a "lyukatlan" sütik közepére nyomtam, mivel ezek a formák inkább hosszúkásak, kicsit hosszában nyomtam, hogy mindenhová jusson (sima kör alaknál elég a közepére). Ezekre helyeztem a lyukasakat, a nyomás hatására a lekvár kicsit szétterül a sütin.
Óvatosan műanyag dobozba tettem őket, hadd puhuljanak holnapra. Ilyenkor még csúszkálnak, meg a lekvár összekenheti a másik sütit, úgyhogy ne rakjuk a lyukra a másikat.
Hosszú távon viszont nem jó neki a műanyag doboz, nekem egyszer elkezdett penészedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése