A
szombati összejövetelre először kétféle kekszet és a norvég almatortát
akartam megsütni, de aztán jött az ötlet, hogy úgyis megint tele vagyok
lekvárral (Anyuék nekem adták a készletüket, mert ők nem esznek), s a
linzer a Karácsonyhoz kötődik, szeretem is csinálni, legyen inkább 3
teljesen különböző édesség.
Csütörtökön munka után nekiálltam a tésztának. Ezt a receptet is Anditól
vettem, nekem nagyon bevált. Most nem a teljes adagot készítettem
el, a margarinhoz igazítottam a mennyiségeket, de inkább az eredetit
írom le, amiből rengeteg lesz!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1,5 zacskó sütőpor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája
- reszelt citromhéj (én nem teszek bele, mert nem szeretem)
A sütőport elkeverjük a
lisztben. A margarint elmorzsoljuk a sütőporos liszttel, majd a többi
alapanyag hozzáadásával összegyúrjuk a tésztát. Nem szabad sokáig
gyúrni, mert a kéz melegétől megolvad a margarin, s szétesik a tészta.
Ezért picit a hűtőbe tesszük gyúrás után.
Vékonyan
lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vastagra, lisztbe
mártott kiszúróval szaggatjuk a sütiket. Én most karácsonyi formájúakat
használtam. Párosával szúrjuk ki őket, a felének a közepét lyukasszuk
ki. Én a habzsákhoz tartozó cső vastagabbik felével szoktam csinálni.
A
sütiket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s 180°C-os sütőben kisütjük
őket. Hamar (kb. 6-8 perc) alatt kisütjük őket. Nem szabad
megbarnulniuk, úgyhogy figyeljük őket! Kicsit még puhák, amikor
kiszedjük, a közepét be lehet picit nyomni, de ez majd megszilárdul,
amikor kihűl.
Nem akartam
este langyosan betölteni a lekvárt, úgyhogy azt péntek estére hagytam. A
lekvárt a mikróban éppen csak addig melegítettem, hogy ne legyen
darabos, s lehessen kavargatni. Aztán habzsákba töltöttem, s a
"lyukatlan" sütik közepére nyomtam, mivel ezek a formák inkább
hosszúkásak, kicsit hosszában nyomtam, hogy mindenhová jusson (sima kör
alaknál elég a közepére). Ezekre helyeztem a lyukasakat, a nyomás
hatására a lekvár kicsit szétterül a sütin.
Óvatosan
műanyag dobozba tettem őket, hadd puhuljanak holnapra. Ilyenkor még
csúszkálnak, meg a lekvár összekenheti a másik sütit, úgyhogy ne rakjuk a
lyukra a másikat.
Hosszú távon viszont nem jó neki a műanyag doboz, nekem egyszer elkezdett penészedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése