Non plus ultra classic & reform

2015. május 5. Variáció linzer tésztára

A tegnapi linzer csigát követően maradt egy csomó linzer tésztám, indulhat a további kísérletezés!
Bevallom, soha nem ettem még non plus ultrát, sőt, mégcsak látni se láttam élőben. Tavaly néztem a Konyhafőnök című műsort, abban kellett a versenyzőknek elkészíteni ezt a sütit. Azt hiszem, innen jött az ötlet, hogy megnézzem a neten a receptjét most.
Így készítettem tegnap a tésztát, aminek kb. a harmadát használtam ehhez is, így is lett belőle jópár.

Sárga linzer tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor (esetemben xilit ledarálva)
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
Kakaós linzer tészta:
  • 28,4 dkg liszt
  • 1,6 dkg kakaópor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor (esetemben xilit ledarálva)
  • 1 db tojássárgája
A kakaósnál a kakaót elkeverjük a lisztben.
A hideg vajat elmorzsoljuk a (kakaós) liszttel, majd a többi alapanyag hozzáadásával összegyúrjuk a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kéz melegétől megolvad a vaj, és szétesik a tészta. Ezért kb. fél órára a hűtőbe tesszük gyúrás után. (Nekem bent állt egy napig, jól megdermedt, úgyhogy hagyni kellett kicsit felengedni.)

Minimálisan lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vastagra, majd kb. 3,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a korongokat. Ügyeljünk arra, hogy páros számú legyen (persze ha véletlenül nem így sikerül, azt a felesleges egyet bármikor bekaphatjuk :) ).
A sütiket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, mehetnek viszonylag közel egymáshoz, nagyon sokat nem nőnek.
Ezután gyorsan elkészítjük a habot.

Habcsók:

  • 1 tojásfehérje
  • kb. 10 dkg porcukor (esetemben xilit ledarálva)

A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd részletekben hozzáadjuk a porcukrot, és tovább verjük. Nem kell teljesen keménynek lennie, de ne folyjon.
A habot a habzsákba tesszük, sima csővel halmokat nyomunk a korongokra. Tartsuk nyomás közben végig viszonylag közel a tésztához a csövet, úgy szétterül a hab, majd a végén rántsuk fel, így lesz csúcsa.


180°C-os sütőben kisütjük őket, kb. 15 perc alatt elkészülnek. A hab nem teljesen szilárd még ekkor, ki kell hűlnie.


Összeállításhoz:

  • ízlés szerinti lekvár (eredeti recept alapján sárgabarack)

Ha megszilárdultak a sütik, akkor a habzsákba töltjük a jól elkevert, fellazított lekvárt. Egy keksz közepére óvatosan nyomunk belőle egy keveset (tényleg nagyon kevés elég), majd egy másik keksszel összetapasztjuk. Érdemes a tapasztás közben a két kekszet picit ellentétes irányba tekerni.
Engem a búgócsigára emlékeztetnek, óvatosan tároljuk őket, mert a kis csúcsuk letörhet.

Először csináltam a klasszikus non plus ultrát sárga linzerből sárgabaracklekvárral. Aztán a kakaósakat kicsit megreformáltam. Már eleve a kakaós tészta is újítás, de kitaláltam, hogy áfonyalekvárral töltöm be. Akartam a hab színén is valamit módosítani, s az áfonyából kiindulva lila ételfestéket vettem elő. Nem akartam összetörni a habot a színezéssel, és már amúgy is ki akartam próbálni a csíkozást, ezért egy fogpiszkálóval kevés ételfestéket kentem a habzsák (nejlon, eldobható) szélére az aljától egy csíkban felfelé. Mivel nem jött le az összes festék a fogpiszkálóról, ezért a csíkkal szemben húztam egy másik csíkot. Így ahogy nyomtam a habot, kétoldalt beszínezte azt a festék.


Nekem ez a változat kinézetre és ízre is jobban bejött.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése