Aszalt gyümölcsös-magvas szeletek

2016. február 19. Marci karácsonyi ajándéka


Előző szerződésem december 31-ig tartott, Karácsony előtt dolgoztam utoljára. Főnökömmel, Marcival, az utolsó napunkon megajándékoztuk egymást, mindketten gasztro ajándékkal készültünk, Mindig is tudtam, hogy szeret főzni, és Gergő beszélt valami aszalt gyümölcsökről, amikor próbáltam kideríteni, mi a kedvence. Én végül közelebbi információ híján diós bejglit vittem neki, ő pedig egy dobozzal ebből a fenomenális édességből.
Amikor itthon kibontottam, és megkóstoltam, egymás után vettem ki a dobozból az újabb és újabb darabokat. Anyukámnak is hagytam, neki is nagyon ízlett, ezért elkértem a receptet Marcitól. Kiderült, hogy egy német gasztroajándékos kiskönyvből sütötte, így újabb kihívás előtt álltam. :)
Szerencsére a receptek nem túl bonyolultak, csak néhány szót kellett a szótárból kikeresnem. A hozzávalókat már régebben beszereztem a Lehel piacon (Istenem, de hiányzik!), és most már nem halogattam, ezt vittem Krisztiékhez, bármennyire sem szereti Béni a gyümölcsös sütiket. :p (Javítanom kell magamat: ezt még Béni is szereti!!! :) )

Tésztához:
  • 260 g liszt
  • 1 csipet só
  • 100 g cukor
  • 180 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 rúd vanília
  • citromhéj
Tetejére:
  • 150 g mandula
  • 150 g mókusmogyoró
  • 150 g kesudió (lásd Tapasztalatok)
  • 200 g aszalt füge
  • 200 g aszalt datolya
  • 150 g aszalt meggy
  • 120 g vaj
  • 180 g méz (lásd Tapasztalatok)
Tegnap este előkészítettem mindent, hogy ma csak sütnöm kelljen. 90 g vajat megolvasztottam a mikróban (a másik 90 g csak legyen lágy, ezt felkockáztam), a vaníliarúdból kikapartam a magokat, egy citrom héját lereszeltem. Az összes hozzávalót a a robotgépben a dagasztókarral összedolgoztam (a végén kézzel egy gombóccá gyúrtam), majd betettem a hűtőbe. Minimum 3 órát kell pihennie, nekem majdnem egy napot volt bent.
A mandulát egy tálkába tettem és forró vízzel leöntöttem. Kb. egy fél órával később lehúzkodtam róla a héját. Ez elég macerás, szóval ha van rá mód, és nem sokkal drágább, jobban megéri pucolt mandulát venni. Ezután szűrőben lecsöpögtetjük vagy Szilvián megszárítjuk.
A mogyorót és a kesudiót (száradás után a mandulát is) kettévágtam, a datolyát, a fügét pedig négybe. Az összes magot és gyümölcsöt összekeverjük.

Egy jó nagy tepsit kivajaztam, majd vékonyra (kb. 2-3 mm) kinyújtottam a tésztát. Nekem nem sikerült egyszerre egy szép nagy téglalapot nyújtanom, úgyhogy részletekben raktam össze, de úgyse látszik, senki ne aggódjon, ha nem megy. Ezt 180°C-on 10 perc alatt aranysárgára sütöttem.
Közben a vajat és a mézet tűz felett felolvasztottam, majd a gyümölcsös-magvas keveréket beleforgattam. Ezt az egészet ráborítottam a tésztára és kanállal eloszlattam. Azt hittem, rá se fog férni mind, rengeteg lett. 20-25 perc alatt megsül, akkor jó, ha a magok szép aranybarnák. Az egészet hagyjuk tepsiben kihűlni, utána szeleteljük. (lásd Tapasztalatok)


Tapasztalatok:
  • Nem egy olcsó sütemény, a magvak és az aszalt gyümölcsök is mérhetetlenül drágák. Azonban egyrészt ezt a mennyiséget bőven lehet csökkenteni, mert akkor is nagyon finom ízes, másrészt nem muszáj ezekkel a gyümölcsökkel és magvakkal készíteni, a recept is írja. Lehet diót, földimogyorót, pekándiót stb., illetve gyümölcsökből szerintem jó lehet a szilva, áfonya, csak a képzelet szab határt!
  • A tetejére a recept írt még 180 g cukrot. Én ezt kihagytam, és nagyon jól tettem, így is éppen elég édes, teljesen felesleges. De persze aki akarja, tegye bele.
  • Mindenképpen hagyjuk kihűlni szeletelés előtt! Én megpróbáltam felvágni melegen, mert mennünk kellett, de szétesett, így inkább vittem az egész tepsit. Nem könnyű így sem szeletelni, a tetejéről potyognak a magvak és a gyümölcsök, de azt fel lehet csipegetni. :)
  • Harmadszori sütéskor fél adagot csináltam, kisebb tepsiben. Már a tészta kinyújtása előtt összekevertem a mézes vajat a gyümölcsökkel és magokkal, így jobban beszívták magukba a nedvességet, és talán ezért tudtam könnyebben szeletelni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése