Lúdláb torta (pudingos)

2015. április 25. Nóri kedvéért

Anyuékhoz ismét vendégek jöttek, én meg hazamentem, tehát sütöttem. A kritérium az volt, hogy krémes legyen, így küldtem pár ötletet Anyuéknak, hogy abból válasszanak egyet. Mivel Nóri kedvence a lúdláb, ezért amellett döntöttek. Ezt a receptet is a Nők Lapja Konyha Desszertből vettem, ami természetesen nem egyezik meg a tankönyvivel, kezdve azzal, hogy pudingporból készül. A képen nagyon gusztusos volt, bíztam benne, hogy ízleni fog.
A piskótával kezdtem:


Tészta:
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
A vajat és a csokoládét gőz fölött megolvasztottam, majd egy vágódeszkára helyezve az edényt, hagytam kihűlni kicsit. Mindig úgy válasszunk edényt, hogy teljesen fedje le a lábost, és ne érjen bele az alja a vízbe. A csokit nem szabad, hogy víz érje, mert arra összeugrik. Az edényt tegyük már rá akkor a lábasra, amikor a tűzre rakjuk.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét a cukorral kemény habbá vertem, a tojássárgáját kihabosítottam. A csokis margarint a sárgájába öntöttem és elkevertem.
A kakaóport és a sütőport a lisztbe kevertem, A tojásfehérje habot és a lisztes keveréket óvatosan, nagy mozdulatokkal a tojássárgájába forgattam. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot!
A recept szerint 22 cm átmérőjű formába kell tenni, nekünk 24 cm-es volt otthon, de nagynak bizonyult. Szerintem a 22-es is az lett volna, szóval kisebbet javaslok.
170°C-on 20-25 perc alatt megsül, de tűpróbával ellenőrizzük!

Krém:
  • 4 dl tej
  • 15 dkg cukor (én 20 dkg eritrittel csináltam, mert annak édessége állítólag 60-70%-a a cukorénak - jelzem, nekünk picit édes volt)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ízlés szerinti meggy
A tejben simára kevertem a pudingport és az eritritet, majd pudingot főztem belőle. Egy tányérba öntöttem, és folpackot tettem rá úgy, hogy teljesen levegőmentes legyen, tehát nyomjuk rá a pudingra. Ez azért fontos, mert így nem bőrösödik meg.
Kivettem a vajat a hűtőből, hogy meglágyuljon, majd miután a puding kihűlt, kihabosítottam őket.
A csokit megolvasztottam gőz fölött, és a kakaóporral együtt a krémhez adtam, s még habosítottam rajta kicsit.
Ha minden igaz, nem sokan találkoztak az eredeti recept fotójával. Jobb lett volna, ha én se látom. A krém nagyon szép sötétbarna, s hiába csináltam mindent úgy, ahogy le volt írva, tök világos lett az enyém. Nyilván ők csaltak valamivel, de ez engem annyira dühít! Miért nem lehet olyan fotót közölni, ami után az embernek sikerélménye van, nem pedig bosszankodik?! Na mindegy, lehet, hogy ez csak nekem fontos.

Jöhetett az összeállítás. A piskóta lapos lett, így nem tudtam kettévágni, ahogy a recept írta. Aszerint nagyon vékonyan krémet kellene a kettő közé kenni. Szóval én egyben hagytam, s a tetejére kentem először egy kevés krémet, erre szórtam pár szem meggyet (ki hogy szereti), majd jöhetett a többi krém. (2-3 evőkanálnyit tegyünk félre, mert a díszítéshez kelleni fog). Próbáltam szépen elkenni, mert a csokimázon átüt. Betettem a hűtőbe dermedni, egész éjszaka bent volt, csak másnap "húztam át".

Csokimáz:
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál étolaj

Gőz fölött megolvasztottam a csokit, és hozzákevertem az olajat. Minden egyes kanál után megkevertem, nehogy túl folyós legyen. Amikor jónak ítéltem, akkor a torta tetejére öntöttem az egészet, mozgattam, hogy folyjon szét a csoki rajta, aztán tortakenő késsel elkentem rajta. Nem szabad sokáig vacakolni vele, én túl sokat kentem ide-oda, és szerintem ettől lett rosszabb.

A tetejét krémrózsával díszítettem, mindegyik tetejére egy-egy meggyet ültettem.


Nővérem volt a döntőbíró. Azt mondta, nem rossz, de azért nem az igazi. Még kutatom a tökéletes receptet! Majd kipróbálom egyszer a tankönyvit, az párizsi krémmel van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése