Mákos szelet

2015. augusztus 1.

Vasárnap Tomiékhoz voltunk hivatalosak Szentendrére. Rengeteg receptet kinéztem már, amit szeretnék megsütni, és bár tudtam, hogy Milán nem szereti a mákot, ezt választottam gyorsasága, illetve a hozzávalók miatt. Bereznay Tamás könyvében található a recept, én a későbbiekre való tekintettel inkább lemértem a bögrében megadott mennyiségeket (annyiféle méretű bögre van!). Én most egy 2,5 dl-es használtam, így összeállt és finom is lett a végeredmény.

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 1 bögre cukor (sokalltam, levettem 200 g-ra)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1 bögre liszt (150 g)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 bögre darált mák (110 g)
  • 1 teáskanál fahéj
A puha vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Beleöntjük a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a mákot és a fahéjat.
A recept alapján kivajazott és lisztezett tepsibe tettem és 170°C-on 35-40 perc alatt megsütöttem.
Vártam, hogy kissé kihűljön, és kiszedhessem,félbevághassam és megkenhessem lekvárral, ahogy írta a könyv. Mindezzel végülis csak két problémám volt: 1. nem akart kijönni a tepsiből, szétszakadt... 2. lapos lett, nem is lett volna érdemes félbevágni. (lásd Tapasztalatok)
A recept mellett szép magas, nagy kockák láthatóak a képen. Ezzel szemben nekem lapos, pici téglatestjeim lettek, mert még így néztek ki a legjobban.
Kriszti szilvalekvárt tett ki hozzá az asztalra, az biztosan illik hozzá, én magában ettem.

Tapasztalatok:
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük.
  • 21*36 cm-es tepsiben lapos lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése