Bár tudtam, hogy ez a torta nem lesz a vizsgán, annyira érdekesen készül és olyan látványos, hogy muszáj volt elkészítenem otthon a családnak.
A suliban az volt a rendszerünk, hogy aki a gyakorlaton készítette az adott süteményt, az leírta a receptet, és megosztotta a többiekkel. Sajnos néha előfordult, hogy nem volt teljesen pontos az anyaghányad, vagy a leírás. Belefutottam párszor ebbe, ennél a tortánál is (itt a vaj nem volt jól megadva a krémhez), ezért nem lett annyira finom, mint az órai, de ide már a jó receptet írom le! :)
5 tojásból, 10 dkg cukorból és 10 dkg lisztből egy piskótalapot készítünk, 4 tojásból, 8 dkg cukorból, 7 dkg lisztből és 1 dkg kakaóból pedig 2 db vékonyabb csokis piskótakarikát készítünk, amelyek készítésének leírását itt olvashatjátok.
Ezután elkészítjük a csokoládés aranykrémet, ami szintén itt található.
A
lapokat megkenjük a krémmel, a csokisakat vékonyabban. Az egyik csokis karika lesz a torta alja. Erre tekerjük fel a sárga piskótát a következőképpen: A megkent lapot kb. 2 ujjnyi széles hosszanti csíkokra vágjuk, és az elsőt
feltekerjük szorosan, mint a kakaós csigát. Ezt tesszük a szintén megkent
csokis piskóta közepére. Ezután vesszük a következő csíkot és folytatjuk a
csigavonalat, körbe-körbe szorosan illesztjük a sárga piskótához addig, amíg
a torta széléig ki nem érünk. (Ha esetleg kevés lett a sárga piskóta, akkor
még krémmel ki lehet tölteni a rést.)
Végül ráhelyezzük a felső lapot is,
megkent felével lefelé.
Díszítés:
Előbb a torta oldalát, majd tetejét megkenjük a maradék krémmel. Oldalát
fésűs kártyával meghúzzuk. Én idáig jutottam, a díszítésre nem sok időt és energiát szántam, a lényeg belül volt! :)
Elég sokat kell hűteni, mert a vajkrém elég nehezen köt meg a belsejében, és mivel a közepe függőlegesen van betöltve, nem lehet normálisan szeletelni, szétesik, ha nem elég szilárd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése