Nutellás sajttorta

2016. május 14. Kókusszal turbózva

Krisztiékhez mentünk esküvőre-hangoló buliba. Mivel Fehérvárról jöttünk, két órám volt elkészülni a kajával, a sütivel és magammal. Előre bevásárolta(tta)m azt a pár hozzávalót, ami a nutellás sajttortához kell. A kekszes polc előtt állva megláttam a kókuszos Győri édest, és a kakaóssal együtt vettem egy zacskóval. Gondoltam, majd egyszer kipróbálom a kókuszos verziót nutella nélkül. Aztán mire hazaértünk, annyira elkapott az újítási láz, hogy már most azt raktam az aprítóba, és végül a nutellás sajtkrémbe is kevertem kókuszreszeléket. Bevált.

Alap:
  • 180 g kókuszos keksz
  • 80 g vaj
A kekszet a szobahőmérsékletű vajjal aprítóban ledaráljuk. Az így kapott masszát egy 18 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük.

Krém:
  • 500 g mascarpone
  • 170 g nutella (lásd Tapasztalatok)
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
A mascarponét a nutellával jól összekeverjük (én géppel csináltam, K keverővel), majd hozzáadjuk a kókuszt is. A krémet szépen elkenjük a kekszes alapon, kókuszreszelékkel megszórjuk, majd pár órára hűtőbe tesszük.

Tapasztalatok:
  • Lehet növelni a mennyiséget, kóstolgassuk a krémet, kinek hogy ízlik.
  • Nagyobb társaságba érdemes dupla adagot készíteni! ;)
2016. november 21.

Maresz és Imi jöttek vendégségbe hozzánk, "ottalvós buliba". Főzésben nem vagyok otthon, meg nem is nagyon szeretem, de illendő meleg étellel várni barátokat, így egy egyszerű carbonarat választottam. Aki szépen megvacsorázott (és aki végül nem, khm, Milán...) desszertet is kapott.
Nem szoktam Nigella Lawson műsorait nézni, sőt, nem is tudok róla kb. semmit (ő szokott éjszaka nassolni?!), de múlt héten egyszer véletlenül belebotlottam egybe, éppen süteményt csinált. Ripsz-ropsz összedobható sajttorta, nutellával ízesítve. Na, ez nagyon megtetszett, úgyhogy rákerestem a neten, mert a mennyiségeket nem mondta készítés közben, és meg is találtam itt. Persze a csaj nem írja, hogy honnan származik a recept, de ráismertem.
Összesen 4 (vagy max. 5) dolog kell hozzá, és a gép összeállítását és a mosogatást leszámítva valóban gyorsan elkészíthető.

Alap:
  • 280 g keksz (lásd Tapasztalatok)
  • 100 g vaj
A kekszet a szobahőmérsékletű vajjal aprítóban ledaráljuk. Az így kapott masszát egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük.

Krém:
  • 440 g mascarpone
  • 300 g nutella (lásd Tapasztalatok)
A mascarponét a nutellával jól összekeverjük (én géppel csináltam, K keverővel, véletlenül se habverővel csináljuk!). A krémet szépen elkenjük a kekszes alapon, majd pár órára hűtőbe tesszük.

A tetejére nem feltétlenül szükséges szerintem bármit is tenni, de nekem pont volt itthon mókus mogyoróm (ahogy a Lehel piacon hívják), így megpirítottam picit egy serpenyőben, majd mozsárban összetörögettem őket, és a sütemény tetejére szórtam.



Tapasztalatok:
  • Én Győri Édes kakaós kekszet használtam, teljesen bevált.
  • A receptben a krémhez volt még 50 g cukor. A keksz édes, a nutella nagyon édes, hová tegyük még azt az 50 g cukrot??? Felesleges, így is nagyon édes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése