"Apáca profiterol"

Holnap jönnek a régi PM kollégák, illetve Milán is! Már régebben kinéztem ezt a receptet, mivel Milán kedvence a képviselő fánk, gondoltam kicsit átformálva is biztosan ízleni fog neki. A saját receptem szerint elkészítettem a fánkokat.

Égetett tészta:
  • 10 dkg zsír (vagy olaj vagy vaj)
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg víz
  • csipet só
  • csipet cukor
  • 3-4 db tojás
A vizet a zsiradékkal együtt felforraljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Belekeverjük a lisztet, majd reszteljük. A tésztát áttesszük egy másik, hideg edénybe, ezáltal is hűl. A tojásokat egyesével adjuk hozzá, a negyediket csak akkor, ha nem elég lágy a tésztánk. Nyomózsákból sütőlemezre kis halmokat nyomunk (kb. 15 darab fánk lesz belőle). Magas hőfokon (230°C) gőzös sütőben kezdjük sütni, majd amikor már a külseje megkeményedett (kb. 15 perc), akkor levesszük 180°C-ra. Jól szárítsuk ki őket még kb. 15 perc sütéssel.
Akkor adtam fel az "apácát", amikor láttam, hogy mekkorák lettek a fánkok. Hiába nyomtam kisebbeket, mint amilyen a képviselőhöz kell, túl nagy lett volna egy darab. Így vegyítettem a profiterollal, tehát maradtak a fánkok különállóak, de nem szósszal lettek leöntve, hanem bemártottam őket.

A krémet inkább ez alapján csináltam, mert Varga Gáborban továbbra is megbízom. Levettem az adagot úgy, hogy 24 darabra elég krém legyen.

Vaníliás cukrászkrém:
  • 1 db vaníliarúd (belseje)
  • 30 g étkezési keményítő
  • 80 g kristálycukor
  • 350 ml tej
  • 4 db tojássárgája
A keményítőt, 40 g cukrot és a félbevágott, kikapart vaníliarudat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre.
A tojássárgákat a maradék 40 g cukorral habosítsuk fel.
Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra.
A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le (közvetlenül a krémet), hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk hűlni.
Ha langyosra hűlt, szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Én nem mertem a legkisebbet beletenni, amivel mézeskalácsot szoktam (szoktam!...) díszíteni, mivel abból szerintem alig jönne krém. Így azzal kiszúrkáltam a fánkok oldalát (a habzsákos csővel nem ment), egy kicsit nagyobbal meg töltögettem.
Végül összesen 17 darab fánkocskára lett elég, így törhettem a fejemet, mit is csináljak a többivel.,,

Csokimáz:
  • 150 g tejszín
  • 150 g csokoládé
A tejszínt lábosban felmelegítjük, és közvetlenül forrás előtt vegyük le a gázról, öntsük az összetördelt csokidarabokra. Folyamatosan kevergetve szépen elolvad az összes csoki. Ebbe belemártogatjuk a fánkokat fejjel lefelé, majd rácsra téve dermesztjük rajtuk a mázat.


Másnap reggel álltam neki a maradék fánkokat megtölteni. Annyi kókuszreszelékem van itthon, hogy csak na, úgyhogy erre próbáltam valami jó kis receptet találni, de nem sikerült. Úgyhogy úgy döntöttem, egyszerűen teszek a cukrászkrémbe kókuszt (meg a csokimáz tetejére - így könnyen meg is lehet őket különböztetni), aztán biztosan jó lesz. Úgy is lett! :)

Kókuszos cukrászkrém:
  • 25 dkg kókuszreszelék (20-at tettem bele eleinte, de aztán az íze kedvéért tettem hozzá)
  • kis kókuszaroma (opcionális)
  • 30 g étkezési keményítő
  • 80 g kristálycukor
  • 350 ml tej
  • 4 db tojássárgája
Ugyanúgy készül, ahogy a vaníliás cukrászkrém, csak vanília helyett kókuszt teszünk a tejbe. Voilá! :) (Itt jegyezném meg, hogy a kókuszos jobban ízlett a vendégseregnek...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése