Mákos papucska

2015. október 2.

Ma Szabi és Gergő, holnap Zsuzsiék jönnek esküvői képeket nézni, ezért sütöttem a kekszet és ezt a mákosat. Ilyenkor mindig több tíz recept kavarog a fejemben, olyan nehezen döntöm el, melyiket válasszam! A piacon már van idei mák, vettem is két hete otthon, nagyon szeretem is, ezért döntöttem emellett. A FB-on jött velem szembe Gabi receptje. A diétán levők kedvéért nyírfacukorral és zabpehelyliszttel csináltam.

Tésztához:
  • 30 dkg liszt (zabpehelyliszt)
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 7,5 dkg porcukor (nyírfacukor)
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a csipet sóval összekevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 30 percre.

Töltelékhez:
  • 12,5 dkg darált mák
  • 3 dkg kristálycukor (nyírfacukor)
  • 0,75 dl tej
  • 2 evőkanál méz
  • 1 marék mazsola - ha valaki szereti, hát én nem
+ porcukor a hempergetéshez (továbbra is nyírfacukorral)

A töltelékhez a tejet egy lábaskába (elég egy kisebb fajta, mert nem nagy mennyiség) öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd csíkokra vágjuk. Nekem szerintem a zabpehelyliszt miatt kicsit nehezebben ment a dolog, egyesével nyújtottam ki a téglalapnak valókat, és késsel vágtam szép egyenletesre, mert igen, csipkés lett a széle. Lemértem a receptben megadott 8 cm szélességet, de szerintem az túl sok volt.
Ugyanis minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) máktölteléket teszünk, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. Nekem vagy kevés volt a mákom, vagy túl széles volt így a tészta, mert amikor áthajtottam, akkor a két szélét össze tudtam nyomkodni. Utólag rájöttem, hogy nem kellett volna, de a mák nem tartotta meg olyan szépen a tésztát, ahogy Gabinál, túl nagy volt a rés.
A rudakat úgy vágtam egyformára, hogy mindig megfeleztem a hosszában. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni - vagy csak lehúzni -, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
A rudakat sütőtapíros tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített 170°C-os sütőben kb. 15 percig sütjük (Gabi légkeveréseset írt, de úgy 10 perc alatt nagyon megbarnult a tészta, viszont szerintem nem sült meg, tehát lekapcsoltam). Amikor a széle/alja picit pirul, már jó.
Amikor megsült, még melegen meghempergetjük a rudakat a porcukorban. Próbáltam én forrón is, ahogy írja, de az nem emberi kéznek való! És bőven megtette akkor is hempergetni, amikor már kicsit hűlt. Sőt, akkor még szebb is, mert kevésbé szívja be a cukrot.



Tapasztalatok:
  • Az utolsó pár darabra elfogyott a mákom, és a saját szilvalekváromat töltöttem bele. Passzol hozzá, Szabinak nagyon ízlett, ajánlom! Szerintem akár együtt is mehetne a mákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése