Mandulás hókifli

Szeretem nagyon a hókiflit, de mindig töltött verziót láttam a neten, most pedig Fb-on megláttam ezt. Nóri allergiás a dióra, szóval dupla öröm, hogy ez mandulából van. Itthon voltam hétvégén, így volt időm elkezdeni a karácsonyi készülődést. Tegnap bevásároltam a Lehelen, vettem mandulát, és a bejglihez diót, mákot, ma pedig belefogtam a sütésbe.

Hozzávalók:
  • 300 g finomliszt
  • 85 g porcukor
  • 250 g margarin (Vénusz, tejmentes)
  • 150 g darált mandula
  • 1 nagy csipet fahéj
  • csipet só
Tetejére:
  • 100 g porcukor (lásd: Tapasztalatok)
  • tetszés szerint vaníliapor vagy vaníliás cukor
Egész mandulát vettem, így a kávédarálóban géppel ledaráltam. Ugyanígy tettem a fahéjjal is, mert még Srí Lankáról hoztunk egészben. Azt kicsit át kellett még szitálnom, mert nem őrölte meg teljesen, de nem sok felesleg maradt szerencsére.
A margarint reggel kivettem a hűtőből, hogy megpuhuljon.
A lisztet, porcukrot, sót, fahéjat és a mandulát összekevertem, majd hozzáadtam darabokban a puha vajat. A recept alapján elkezdtem géppel "hozzágyúrni", de sokat nem használt, inkább kézzel folytattam. A lényeg, hogy ne sokáig gyúrjuk, mert megolvasztja a margarint (mint a linzertésztánál). Ha összeállt a tészta, be kell csomagolni - fóliába -, és betenni a hűtőbe 1 órára. Én a csomagolást elfelejtettem, simán betettem, semmi baja nem lett.
Összekevertem a porcukrot a vaníliával egy kisebb, de mély tálkában, és félretettem.
1 óra leteltével kivettem a tésztát, ekkor beindítottam a sütőt 175°C-on. A tepsibe sütőpapírt tettem, és elkezdtem a kifligyártást. A kókuszgolyónál kicsit kisebb golyókat gyúrtam, majd azt a tenyeremben hengergettem, aztán patkókat formáztam. Nem tudom, mi van a tenyeremmel, de nekem elég kis gnóm hernyók sikerültek, utána próbáltam még javítani rajtuk. Szerencsére a porcukor elfedi a hibákat. :)
10-12 percet sültek, akkor vettem ki őket, amikor már icipicit barnult az aljuk meg a csücskük - mint a linzertészta, ismét.
A sütőből kivéve még nagyon forróak, ezért  néhány (2-3) perc után kezdtem el belefordítani a vaníliás porcukorba. Egyik oldal, másik oldal, kicsit belenyomva, hogy az oldalára is kerüljön cukor. Utána rögtön fémdobozba tettem. Arra érdemes figyelni, hol fogjuk meg, mert az ujjunk nyoma ott tud maradni. :)



Tapasztalatok:
  • A vaníliás porcukorból maradt bőven, de így könnyebben meg lehet hempergetni benne a kifliket. Karácsonykor úgyis simán elfogy a maradék. :)
  • Összesen kb. 60-70 darab lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése