Tejszínes epertorta

2016. június 4. Zabpehelyliszttel, cukor- és laktózmentesen

Zsuzsiékhoz mentünk sütögetni, és már borzasztóan égett bennem a sütési vágy. Eleinte piterecepteket nézegettem, durva Snickers-féléket (Béni, remélem nem olvasod, mert akkor most a fejedet vered a falba! :) ), de aztán maradtam a szezonális epernél, most kell enni, amíg van! Ennek jegyében mindenhonnan epres receptek özönlöttek a FB oldalamra, de én ezt a tortát egyszer már évekkel ezelőtt elkészítettem, és tudtam, hogy ezzel nem hibázhatok. Épp ideje volt, hogy felkerüljön ide is.

Eleinte két kisebb tortát akartam sütni, hogy jusson vasárnapra is Anyuékhoz, de nem volt időm. Viszont a krém így kicsit sok lett a 18 cm átmérőjű tortához. (lásd Tapasztalatok)

Piskóta:
  • 5 db tojás
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg xilit
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét 70%-ig felverjük (amikor már épp hab állagú, de még nem kemény), hozzáadjuk a xilitet, és kemény habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük (cukor nélkül kevésbé lesz habos). A fehérjéből egy habkártyányival fellazítjuk a sárgás részt, közben lisztet apránként beleszitáljuk, és hozzáadjuk a többi tojásfehérjét is. Szilikonos lapáttal összekeverjük a tésztát: széles, óvatos mozdulatokkal dolgozunk (nehogy összetörjük a tojáshabot).
A tésztát egy 18 cm átmérőjű, alján sütőpapírra bélelt tortaformába öntjük és 170°C-on 30 perc alatt megsütjük. Nyugodtan szúrjunk bele hústűt próbaként. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fejreállítjuk pár percre, aztán visszafordítva hagyjuk kihűlni.

Krém:
  • 35 dkg eper 
  • 6 dl (laktózmentes) habtejszín
  • 80 g xilit ledarálva (lásd  Tapasztalatok)
  • 1/2 citrom leve
  • pár csepp vanília kivonat vagy 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 12 g lapzselatin (én nem találtam, 10 g por zselatint használtam)
Az epret, a xilitet, a citromlevet, valamint egy vaníliarúd belsejét/vanília kivonatot egy tálba tesszük, és botmixerrel teljesen simára turmixoljuk.
A jól lehűtött tejszínhabot kemény habbá verjük, egy habkártyányit kézi habverővel óvatosan az epres léhez keverünk, majd az epres alapot lassú mozdulatokkal a tejszínhabhoz keverjük.
1. Lapzselatin esetén vizet öntünk rá, hagyjuk állni, majd leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb. 10-20 másodpercet vesz igénybe. Rögtön vékony sugárban öntsük folyamatos keverés mellett a krémbe.
2. Por zselatin esetén a zacskón feltüntetett mennyiségű vízzel elkeverjük és felmelegítjük, majd kicsit hűlten (amikor még nem kocsonyásodott meg) vékony sugárban öntsük folyamatos keverés mellett a krémbe. Nekem sajna kicsit darabos lett, mert túlhűlt.

A piskótát háromba vágjuk és az oldalt sütőpapírral bélelt tortaformában betöltjük a tortát. Minimum 2-3 órára hűtőbe tesszük, tetszés szerint díszítjük.



Tapasztalatok:
  • A krém ennyi xilittől nem lesz édes, aki úgy szereti, az kóstolgassa és tegyen még bele. Vagy használjon cukrot.
  • A maradék krémet babapiskótára öntöttem, úgy is nagyon finom, úgy még könnyebben elkészíthető desszert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése