Lekváros kosárkák

2014. október 1. Maradékok tökéletes felhasználása


Már nem mostanában volt, amikor rákattanva a dióra, készítettem diós kosárkát saját szilva lekvárral. Most, hogy ezt leírtam, kb. be is lőttem, hogy egy éve lehetett mindez, mert akkor csináltam először szilvalekvárt.
Olyan sok tésztát gyúrtam be, hogy nem is csináltam meg az egészet, egy részét bedobtam a fagyóba. Két napja láttam a TV Paprikán egy műsort, amiben egy nő linzer típusú tésztából lekváros kosárkákat készített. Eszembe jutott ez a maradék tészta, meg a "rengeteg", az üveg alján ficergő lekvár a hűtőben, tökéletes! :)

Kerestem a kosárka receptjét, de valahová elkavartam, így nem emlékszem pontosan, hogyan is készült, de most utánanéztem a neten, ezt írom le.

Tészta:
  • 30 dkg rétesliszt
  • 12 dkg margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. 1-2 órát folpackba csomagolva a hűtőben pihentetem.
Szóval én a fagyasztóban tároltam egy évig, tegnap este kivettem és a hűtőbe tettem, teljesen jó állapotban volt. Ma estére kiengedett, kevés liszten kinyújtottam, s a legnagyobb pogácsaszaggatóval karikákat vágtam ki, amiket szilikon muffin sütőbe tettem, s lenyomkodtam. Az aljukat villával megszurkodtam. Tettem bele áfonyalekvárt, másokba málnásat, meg volt még egy fajta piros. :)
A tetejükre lekvárok szerint különböző mintát szaggattam a tésztából. 180°C-on sütöttem az első adagot 20 percig, a második adagot 35 percig. Igazából mindkettő jó lett.
Nem tettem csurig a lekvárt, mégis kifolyt kicsit, úgyhogy inkább kevesebbet tegyünk bele, szebb lesz tőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése