Tiramisu

2015. január 5.

Maradék mascarponeból csináltam, mert imádom! :) Emeletes és babapiskótából - szóval minden az elveim ellen szólt, de azért nagyon finom volt így is!


2014. június 24. "Nomád" körülmények közt


Egy családi ház alagsorában vendégeskedem ezen a héten, Milánt látogattam meg. A konyha viszonylag jól felszerelt, de nem cukrász szemszögből. Hoztam magammal a kis robotgépemet, habkártyát és habzsákot. Tanakodtunk, mit süssek neki, aztán a tiramisu mellett döntöttem. A mascarponet nagy nehezen megtaláltam a svéd Interspar méretű boltban, de csak egy fajta volt egyféle kiszerelésben baromi drágán.
A receptre nem emlékeztem, gyorsan írtam Anyunak, hogy küldje át. Még az olasz barátnőjétől kapta, akinél gyerekként én is többször vendégeskedtem, nagyon finom tiramisut csinált. Nekem őszintén megmondom máshol még nem is ízlett ez az olasz desszert. Persze azért szoktam próbálkozni, majd nyáron Olaszországban is fogok! :)
Én nem szeretem babapiskótából csinálni, Lucilla receptje sem azzal van.

Piskóta:
  • 3 tojás
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
Krém:
  • 5 tojás
  • 500 g mascarpone
  • 400 g cukor
+ egy bögre erős kávé
    keserű kakaó

Piskótát készítettem 3 tojásból. Mivel mérleg sincs a lakásban, csak szobamérleg (bevallom, próbáltam azzal mérni, de még a tányért sem érzékelte :) ), 4 púpozott evőkanállal vettem a cukorból és a lisztből is, összeállítottam a tésztát, 170°C-on 10 perc alatt kisütöttem, majd beletettem egy jénaiba a felét.
Egy bögre kávét főztem (nekem most csak instant volt, bőven megfelel), s meglocsoltam vele a piskótát.
A krémhez szétválasztottam a tojásokat, a sárgáját a fele cukorral habosra vertem, egy másik tálban (dobozban...) a fehérjét a másik fele cukorral kemény habbá vertem. A sárgájába belekevertem a mascarponét, aztán a fehérjét.

Otthon egy réteget szoktam csak egy tálba tenni és akkor több tállal lesz (le is lehet fagyasztani), de itt hely- és edényhiány miatt emeletes lett.
A krém felét rákentem a kávés piskótára, aztán arra rátettem a maradék piskótát, amit szintén meglocsoltam kávéval. Rákentem a maradék krémet és megszórtam kakaóval. Mivel nem volt szita se és keserű kakaó se, ezért nem néz ki olyan szépen, mint szokott, szépen be kellene fednie az egészet a kakaónak.
Elvileg minimum 6 órát kell hűtőben állnia, természetesen nem bírtam annyit várni, de már most nagyon finom! :)
Én nem szoktam tányérral vacakolni, magam elé veszem a tálat és kanalazom. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése