Túrófánk

2015. július 25. Andi-féle verzió

Andiékhoz megyünk délután, hamburgert fogunk sütni. Andival korábban megbeszéltük, hogy az általa készített nagyon finom lekvárokhoz legközelebb olajos piskótát sütök. Eredetileg ez volt a terv, de a többieknek is annyira ízlett Andi túrófánkja, hogy inkább azt szeretnének enni. Hezitáltam, mert ebben a kánikulában ugye csütörtökön se kapcsoltam be inkább a sütőt, de nem akartam csalódást okozni. Meg az olajos piskóta is sült volna, szóval innentől kezdve mindegy. Kipakoltam a ventilátort a konyhába, s nekivágtam. Egy dologban különbözik a recept az újságbelitől, ezáltal könnyebb is, mivel nem kell felverni hozzá a fehérjét. Ennyi. Így meggy nélkül több is lett belőle, 37-et számoltam a fél kiló túrós mennyiségből.


2015. június 22. Meggyel

Megjelent végre a Nők Lapja Konyha Desszert újabb száma, amelyben gyümölcsös sütireceptek vannak. Fehérvárra mentem, meg akartam venni a buszállomáson az újságot, de nem találtam árust. Nórival vetettem meg, át is lapoztam gyorsan. Anyuék leszedték a meggyet a fákról, így a friss meggyhez néztem receptet, a meggyes túrófánkot választottuk meg közösen.
Andi többször csinált már sima túrófánkot, ami lekvárral nagyon finom, úgyhogy bíztam benne, hogy ízleni fog.

Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 24 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • meggy (lásd Tapasztalatok)
A túrót a tojássárgájákkal, a liszttel, a sütőporral és a porcukorral elkeverjük. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. A habból 2 evőkanálnyit elkeverünk a túrós masszában, majd hozzáforgatjuk a többi habot is. Óvatosan kellene, de igazából annyira tömör a massza, hogy összetörik a hab így is...
A kezünket bevizezzük, és úgy kezdjük el a gombócformázást, mert különben ránk ragad az egész. Veszünk a tésztából, azt kicsit megformázzuk, belenyomjuk a meggyet és kigömbölyítjük.


Mi melegében szerettük volna enni, így egy darabig a hűtőben pihentek a gombócok. Forró, bő olajban sütöttük ki őket, majd Anyu 100%-os meggypüréjét, illetve porcukrot tettünk rá.


Tapasztalatok:
  • Kb. 25 db gombóc lesz, tehát ennyi meggyre van szükség.
  • Szerintem felesleges macera beletenni a meggyet, és nagyobb teret ad a sima fánk az ízesítésnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése