Meggyes lepény

2014. augusztus 31. Egy kis hazai


Milán holnap megy vissza, s szerettem volna neki valamit készíteni, amit legalább az első pár napban még eszegethet. A boltban sikeresen elfelejtettünk húst venni, amit kirántottam volna, úgyhogy maradt a süti.
Kekszet akartam sütni, mert az jó sokáig eláll, de nem szereti a ropogós dolgokat, úgyhogy ez kiesett. Hosszabb keresgélés után Anyu meggyes pitéjénél maradtunk, amit ő mindig a szerenádozó osztályoknak süt májusban nagyüzemben, mert könnyű, gyors és nagy tepsiben készíthető, ergo mindenkinek jut.
Házi cseresznyét (ja, igen, hát meggyem az nincs, de cseresznyével ugyanolyan jó) használtam, amit még Anyu tett el jópár éve, és végre felavathattam a Nóritól kapott meggymagozót is. Mivel csak két tojás volt itthon, levittem a mennyiséget a felére.

Hozzávalók:
  • 10 dkg liszt
  • kis sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • meggy (cseresznye) - recept szerint 40 dkg, de felesleges mérni szerintem, amennyi belefér
A tojásfehérjét a cukor felével habbá verjük. A cukor másik felét a vajjal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd részletekben a tojásfehérjével a vajas masszához keverjük.
Mivel elég kevés volt a tészta, két pici szívecske formába kentem. A cseresznyét lisztbe hempergettem, hogy ne süllyedjen le a tepsi aljára. 180-190°C-on 25 perc alatt megsült. Nagyobb tepsiben a normál adag inkább 30 perc.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése