Brownie

2015. július 4. Mérleggel

A hétvégén névnapokat ünnepeltünk nálunk, elkészítettem a browniet a családnak is, mert Nóri szereti a nagyon csokisat, és mint kiderült, Anyunak (aki arról híres, hogy nem rajong az édességekért) is ízlik. Apu nem túl válogatós: szereti a sütit, az étcsokit, kávéhoz minden csúszik, de az érdekében nyírfacukorral csináltam.

Szóval lemértem a deciliterben megadott szárazanyagokat, a hozzávalók listája ez alapján így hangzik:

Hozzávalók:
  • 200 g vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 4 nagy tojás
  • 400 g nyírfacukor (én csak 300 g-ot tettem bele, az is elég volt)
  • 100 g liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor

2015. június 26. Végül mindig megoldom

Szerdán ismét kiutaztam Milánhoz. Vittem magammal pár dolgot (habverő, spatula, habzsák, vaníliás cukor ilyenek), hogy valamit tudjak majd sütni. Tavaly se volt semmi eszköz hozzá, de nem vihettem a fél háztartást, így a mérőedény megint hiányzott...
Még aznap bevásároltunk a boltban egy browniehoz (Milán csokisra vágyott), amit a kedvenc norvég oldalamról néztem ki még előző nap. Több okból is innen választottam receptet: 1. addig is fordítok, 2. gyakran előfordul, hogy olyan alapanyag kell a sütibe, ami csak itt kapható. Itt is volt ilyen, a Dumle csoki, ami valami karamelles csokika zacskóban.

A szálláson tovább vacakoltam egészen péntekig a mérőedény-problémán (Milán nem akart venni :( ). Néztem a poharakat, megpróbáltam újra a szobamérleget (de aztán visszanéztem a tavalyi tiramisu bejegyzésemet, s kiderült, hogy az halott ötlet).
A vaj ott is be van jelölve 100 grammonként, a csoki ugye abban van, éééééééééés kiderült, hogy a tejesdobozukon van egy okosság, ami pont kapóra jött. :)
Be van osztva decinként (le-föl), és át is látszik. Szóval csak le kellett vágnom a tetejét, kimostam és már használhattam is.


Nem szeretem egyébként, hogy deciben adják meg pl. a liszt mennyiségét (bár most pont így volt ez jó), úgyhogy amint elkészítem újra, lemérem a mennyiségeket grammban is.


Hozzávalók:
  • 200 g vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 4 nagy tojás
  • 4 dl cukor
  • 1,5 dl liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd levesszük a tűzről, és felolvasztjuk benne a darabokra tört étcsokoládét. Addig kevergetjük, amíg teljesen egynemű nem lesz.
A tojásokat a cukorral habosra verjük.
A lisztbe belekeverjük a vaníliás cukrot és a kakaót.

Folyamatos leverés közben a tojásos masszába öntjük vékony sugárban a kissé kihűlt csokis vajat, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket.

Én egy kerek szilikonformát vittem magammal, így ebbe öntöttem a tésztát. De ha sima tepsibe tesszük, béleljük ki sütőpapírral. 200°C-os sütőben 20 perig sütjük. Így a külseje megszárad, de belül finom puha lesz.

A krémet sajnos már nem volt erőm elkészíteni, mert lebetegedtem, így a fiúk először magában kóstolták, majd Pityi felesége által készített meggylekvárral. Teljesen odáig voltak. :)

Indulás előtt a szilikon tálat még ki kellett mosni:


Hazautazásom napján ették meg a végét (kb. a felét), kértem Milánt, küldjön róla képet, hogy fel tudjam ide tenni. Íme:

:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése