Túrótorta

2013. november 10. Túrótorta

Eddig mindig Anyukám túrótortája volt számomra A túrótorta. Nem kell sütni, háztartási keksz van az alján, de imádom! Aztán megkaptuk ezt a receptet a suliban. Pont a tejszínes torták gyakorlatról hiányoztam, de a vizsgára készülve ezt is elkészítettem otthon egyszer, és nagyon-nagyon finom!


Dobos felvert:
  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor 1/3-ával habosra keverjük, majd a tojásfehérjét 70%-ig felverjük, hozzáadjuk a cukor 2/3-át, és kemény habbá verjük. A fehérjéből egy habkártyányival fellazítjuk a sárgás részt, közben a lisztet apránként beleszitáljuk. Fakanállal gyors mozdulatokkal dolgozunk. Közben a már előkészített sütőlemezen 2 lapot kenünk ki. Eredetileg olajozott, lisztezett lemezre kellene doboslapot kenni, de az otthoni tepsiben tapasztalatom szerint leragad a tészta, úgyhogy én sütőpapírra kentem. 170°C-on 10-15 perc alatt kisülnek. A kisült piskóta tetejét liszttel megszórjuk, megfordítjuk, majd még melegen kiszúrjuk.

Tejszínes túrókrém:
  • 50 dkg túró
  • 3 dkg porcukor
  • 3 dkg vaníliás cukor
  • 20 dkg őszibarack
  • mazsola (aki szereti...)
  • citromhéj
  • 40 dkg tejszínhab
  • 1 dkg zselatin
  • 5 dkg víz
  • Díszítés: sokféle, különböző színű gyümölcs
A töltelékhez a túrót szitán áttörjük (én csak villával szoktam áttörni), majd belekeverjük a cukrokat, reszelt citromhéjat, beáztatott mazsolát. Kóstolni kell, hogy elég édes-e! A zselatint beáztatjuk, majd mikrózzuk. Közben az őszibarackot szépen felszeleteljük, ne túl vastagra. Végül a felvert tejszínhabbal lazítjuk a túrókrémet, és belecsurgatjuk a zselatin is.
A tortát célszerű a karikában betölteni. Alulra jön az egyik piskóta majd rá a túrókrém fele, amit aztán körberakunk a felszeletelt őszibarackkal, azután rákenjük a maradék krémet, s a tetejére rátesszük a másik piskótalapot. Én a tetejére és az oldalára is hagytam egy kis krémet, szerintem úgy jobban és szebben lehet díszíteni. Most először próbáltam ki a konzerv epret (mivel november volt), nekem nem jött be. Sem állagra, sem kinézetre, sem ízre. A torta oldalára legközelebb biztosan teszek stiftelt mandulát, az passzol hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése