Kakaókrémes torta

2015. február 6., Nóri szülinapjára

Nóri szülinapját ünnepeljük este, én viszem a tortát. Pár hete találtam egy norvég oldalt, lényegében egy sütis blogot, s elkezdtem recepteket kinyomtatni róla, amiket aztán lefordítottam. Összekötöttem tehát a kellemest a hasznossal :) Itt találtam több csokitorta receptet, gondoltam az egyiket megsütöm Nórinak. Ezek jó csokisak voltak, kakaós piskóta és csokis krém. Át is küldtem neki kettőt, hogy válasszon, természetesen csak a képek alapján tudott dönteni.
Sajnos az egyik kiesett, mert valami fura tejföl volt a hozzávalók között, ami nem biztos, hogy egyenlő a mi általunk használttal.
Sajnos a héten lebetegedtem, reméltem, hogy azért a sütés nem okoz problémát. Milán bevásárolt nekem, s csütörtökön este nekiálltam. Megcsináltam a krémet először.

Krém:
  • 300 g vaj
  • 6 evőkanál kakaópor
  • 7 evőkanál porcukor

A hozzávalókat (cukorból a recept sokkal többet írt, de bőven elég volt ennyi) beletettem a gépbe, a habverővel. Hiába volt puha a vaj, az egész ráragadt a fejre. Eluntam, s inkább a kézi robotgéppel folytattam. Betettem a hűtőbe, amíg a tésztát készítettem.

A recept szerinti tésztához deciliterben voltak megadva a hozzávalók. Kimértem mindent, összeállítottam a tésztát, fura, folyékony állaga volt. Hasonló, mint a répatortáé, ezért nem gondoltam, hogy gond lesz. A leírtak szerint fél órára tettem be 180°C-ra. Sütöttem, aztán fél óra után tűvel ellenőriztem, mielőtt kivettem volna. Hááát, nem volt jó. 10 percenként nézegettem, hátha megsült, de nem. 60 perc után kivettem, mert már csak az alja volt a kicsit nedves. Reménykedtem, hogy ez ilyen fajta tészta, s majd jól megszárad, miközben kihűl. Hagytam hát, de nem tetszett, amit akkor láttam, amikor felvágtam. Nyers volt a belseje, úgyhogy visszatettem még úgy, kettőbe vágva. De már tudtam, hogy én ezzel nem kísérletezem, majd reggel sütök egy sima piskótát. Kivettem, kóstolgattam, de nem változott meg a véleményem. A kukában landolt.
Nem örültem, hogy reggel még sütnöm kell, aztán tölteni stb., nem volt túl sok időm rá, meg nem is voltam 100%-os, de így nyugodtam meg.
Szóval csináltam 4 tojásból egy sima piskótát, azt félbevágtam, és a krém kicsit több, mint 1/3-át belekentem, a többi kívülre jött. Most nem terveztem marcipánnal burkolni, szerettem volna ezért a tetejére kis kúpokat nyomni habzsákból, úgyhogy szükség volt a krém nagy részére.
Lekentem az egész tortát oldalt és a tetejét is nagyon vékonyan - ha nem érnek össze teljesen a kúpok, akkor se látszódjon ki, illetve száradjon ki a piskóta.
Először fej nélkül nyomtam pár kúpot a tetejére, de mivel a zsákomnak éle van, nem volt szép a forma, plusz nagy is volt. Leszedtem a krémet és visszakanalaztam a habzsákba, amibe már fejet is tettem. Sima kerek fejjel dolgoztam. A torta közepéről indultam, körkörösen nyomkodtam a kúpokat, minél egyformább méretűeket.
Ilyen lett:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése