Répatorta

2014. június 7. A nagybetűs TORTA

Ezzel kezdődött minden úgy 3 évvel ezelőtt. Sose ettem répatortát, nincs bajom a zöldséggel, de nehezen tudtam elképzelni, hogy tortát lehet belőle sütni. Az albérletben töltött utolsó napjaim egyikén gondoltam egyet, s megsütöttem ezt a receptet. Persze a narancshéjat kihagytam belőle, mert nem szeretem. A répareszelésben majd leszakadt a kezem (nagyon eszközeim sem voltak még akkor), és furcsa állaga volt a masszának. Jó sokáig sült, de finom volt az illata.  Bevittem az irodába, a kollégák úgy megdicsérték, hogy el se hittem.
Azóta vittem karácsonyi buliba, nővérem doktori védésére, és az ellenérzést több fiúból/férfiból sikerült kiiktatnom. :)
Ma hirtelen felindulásból sütöttem meg újra, nem volt alkalom se. Mivel sajnos Milánnal, és Nóri barátjával sem sikerült megszerettetnem (pedig mindent megtettem az ügy érdekében), csak négyünknek készült, ebből kifolyólag a 18 centis formában sütöttem. Ehhez levettem az anyaghányadot a következőképpen:
  • 200 g cukor (felesleges a barna)
  • 150 ml étolaj
  • 3 db tojás
  • 210 g liszt
  • 75 g dió
  • 9 g sütőpor
  • kávéskanál fahéj
  • csipet só
  • 300 g répa
  • 250 g mascarpone sajt

Összekeverem a cukrot az olajjal, aztán egyenként belekeverem a tojásokat. A szárazanyagokat (liszt, dió, fahéj, só, sütőpor) összekeverem, majd bele a cukros masszába. Végül jön a répa. Ilyen lesz:


165 °C-on sütöm légkeveréssel 60 percig. Nagyon sokáig tart, mire kihűl. Mivel kicsi volt a forma, egész magasra feljött a tészta, ezért kettévágtam és a közepébe is kentem egy kis sajtot. Egyébként anélkül sem száraz!


Ahogy Anyu mondta: Az a legnagyobb dicséret részéről, hogy kétszer is vett! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése