Idén
jó korán megkezdődött nálunk a Karácsonyra való készülődés. Anyu múlt
hét vasárnap azzal búcsúzott el tőlem, hogy a hétvégén mézeskalácsot
sütünk. Én nem rajongok ezért a süteményért, nem is szoktam nagyon enni
belőle, nem is volt szokás a családban ilyet sütni Karácsonyra. Évekkel
ezelőtt Nóri hozott egy jó nagy adag masszát az egyik barátnőjétől, amit
megsütöttünk, aztán azóta évről-évre mindenféle recepttel próbálkoztak
Anyuval, s lassan hagyománnyá vált.
Idén
Anyu egyik kolléganőjétől kérte el a receptjét, ami sokak szerint a
tuti. Anyu már szerdán összegyúrta a tésztát. Azt mondta, eleinte por
állagú az egész, és azt hitte, ez sosem fog összeállni, de aztán jó sok
idő után sikerült összegyúrnia.
- 1 kg liszt
- 50 dkg méz
- 30 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 25 dkg margarin
- 3-4 ek. tej
- 2 púpozott tk. szódabikarbóna
- mézes fűszerkeverék
- citromhéj
A tejben feloldjuk a
szódabikarbónát, majd az egészet összegyúrjuk és minimum egy éjszakát a
hűtőben tarjuk. Rengeteg lett belőle...
Szombatra
terveztük a sütést, átjött Nóri is. Hoztam magammal karácsonyi
kiszúrókat, meg a díszítéshez ételfestéket. Ez a felkészülés később
kevésnek bizonyult...
Délután
kivonultunk a konyhába, még Apu is csatlakozott. Lisztezett deszkán 2-3
mm vastagra nyújtottuk a tésztát, Apu kiszaggatta, aztán sütőpapíros
tepsibe pakoltuk őket. Nem szabad nagyon közel tenni őket egymáshoz,
mert felpuffadnak, s összenőnek. 180-190°C-on, légkeveréssel kb. 8
percig sütöttük őket.
Csak
a felét terveztük megsütni, így is minimum 5 tepsinyi lett. Ennyit
tudtam, hogy nem fogok feldíszíteni, úgyhogy egy részét még melegen
megkentük tojásfehérjével, hogy fényesek legyenek. Ilyenkor lehet rá
színes cukrokat szórni rá, akkor beleragadnak.
Régóta
ki akartam próbálni a cukormázat. De nem a sima fehéret, hanem a színes
mintázást. Hoztam 7-féle színű festéket, de sajnos az eldobható műanyag
habzsákokat elfelejtettem bepakolni. Gondoltam majd simán helyettesítem
nejlonzacsival őket, úgyhogy Anyu kimosott nekem párat.
A
neten nézegettem, hogyan csinálják a cukormázat. Azt tudom, hogy van
többféle állagú, de nem tudtam, nekem milyen kell... A sütibe ugye csak
sárgája kellett, így maradt több fehérje is, de nem voltam biztos benne,
hogy elég lesz. Aztán nagy meglepetésre azt olvastam, hogy csak egy
kell. Nekiláttam az egyik recept alapján, de kicsit kételkedtem abban,
hogy egy tojásfehérje felvesz majd 20 dkg porcukrot. De felvett. Szóval:
Cukormáz:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- kis víz
A tojásfehérjét elkezdjük
felverni, aztán amikor már habos, részletekben beleöntjük a porcukrot, s
felverjük. Kicsit folyósnak kell lennie, a kanállal nézegetjük, hogy
tudunk-e egyenletes mázat folyatni. Ha nem, teszünk bele pár csepp
vizet, aztán már csak kanállal kevergetjük.
Fogalmam
se volt, mennyi kell egy sütire. Úgyhogy nem mertem 7-féle színt
keverni ennyi masszából, így csak a legkarácsonyibbakat vettem elő:
sárga, piros, zöld. Sokat panaszkodtam már a Wilton festékekre (na jó, a
zöldem az Dr.Oetker, de az se jobb), és ez most sem volt másképp. A
karácsonyi pirosam inkább rózsaszín, a zöld meg nagyon halvány. Kevertem
beléjük egy kis feketét, de sokat nem segített. Sebaj.
Betöltöttem az edénykékből a masszát egy-egy nejlonzacsiba, a sárgával kezdtem, mert rengeteg csillagom volt.
Próbáltam
a zacskónak épp csak a legvégét levágni, de túl sok jött belőle
egyszerre. Ekkor már tudtam, hogy nem fog úgy menni, ahogy szeretném, de
próbáltam kihozni a legjobbat belőle. Körbenyomtam a sütit, mert úgy
láttam a videókban, először a peremét kell megrajzolni, aztán fel kell
tölteni a közepét. Kicsit sok lett az elsőn a máz. Jobb híján
fogpiszkálóval egyengettem a szélét meg a közepét is. Az első néhány
darabon tapasztalatokat gyűjtöttem, nem akartam másik színekkel
belenyúlni addig, amíg nem tudom, hogy megy ez az egész. Néha ki-kijött
valaki a konyhába leskelődni. Anyu az első próbálkozásokra szórt egy kis
színes golyót.
Aztán
amikor már túl sok egyszínű csillagom volt, elkezdtem a karácsonyfát a
zölddel, s rámentem a sárgával. Próbáltam díszeket tenni rá vele,
fogpiszkálóval nyúlkáltam bele. Ha pl. egy sárga csillagot (?) akarok a
zöldbe csinálni, akkor akárhányszor kihúzom a sárgából a zöldbe a
fogpiszkálót, le kell törölni a hegyét (ami kicsit zöld lesz), mert ha
újra belenyúlok vele a sárgába, akkor összezöldezi.
Néztem
kekszdíszítő videót korábban, amiben szívecskét mintáztak. Csak annyi
az egész, hogy pl. egy zöld karácsonyfára nyomunk egy piros pöttyöt, s
fogpiszkálóval a pötty fölött beletesszük a fogpiszkálót a zöldbe, majd
végighúzzuk a pöttyön és még azon is túl. Ha több szívet szeretnénk,
akkor pl. körbepöttyözhetjük - persze lyukakat hagyva - a csillag
közepét, s egy mozdulattal (na jó, nekem eggyel nem ment, pert forogni
kell közben) áthúzzuk az összesen a fogpiszkálót.
Összességében
egész elégedett vagyok. Bár ez a néhány süti (na, a képen azért nem az
összes van rajta :) ) nagyjából két órányi munkám volt, de normális
eszközök és tapasztalat nélkül. Legközelebb már jobban fog menni.
2014. december 7.
Rendeltem a Tchibo-ból karácsonyra sütikiszúrókat, illetve keksznyomó szettet. Mivel jó sok mézeskalács massza maradt, a maradékot kisütöttem ma, gondoltam, kipróbálom az új szerzeményeket. A bögrére tehetők beváltak, a keksznyomót erre nem lehet használni, mert megpuffad, s nem látszódnak a minták rajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése