Trüffeltorta

2016. szeptember 9. Túlvertem a krémet

Vendégségbe egy gyors, egyszerű sütit akartam vinni, Milán javaslatára tortát. Ezt találtam, egyedül csokit kellett hozzá vennem, de nem keveset...
Előző este megcsináltam a krémet, hogy egy éjszakát állni hagyhassam a hűtőben, ahogy a recept is írja.

Trüffelkrém:
  • 5 dl habtejszín
  • 50 dkg étcsokoládé
A tejszínt egy lábasban melegítettem, és mikor egyet rottyant, beledobáltam a darabokra tördelt csokit. A tűzről lehúzva addig kevertem, amíg teljesen felolvadt a csoki, aztán hűtőbe tettem egy éjszakára.

Reggel a piskótával kezdtem.

Kakaós felvert:
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 1 dkg kakaó
A tojásokat szétválasztottam a tojásfehérjét 70%-ig felvertem, hozzáadtam a cukor 2/3-át, és kemény habbá vertem. Ezután a sárgákat a cukor 1/3-ával habosra kevertem.
A fehérjéből egy habkártyányival fellazítottam a sárgás részt, közben a kakaós lisztet apránként beleszitáltam. Szilikon spatulával nagy, óvatos mozdulatokkal összekevertem a tésztát.
A már előkészített sütőpapíros 18 cm átmérőjű tortakarikába beleöntöttem a tésztát, elegyengettem. 170°C-on 30-35 perc alatt kisül. Miután kivettem, egy tepsit liszttel megszórtam, ráfordítottam, és hagytam pár percig így hűlni, aztán visszafordítottam.
Miután teljesen kihűlt a tészta, 4-be vágtam.

Itt jött számomra a bonyodalom. Azt írja a recept, hogy kezdjük el kihabosítani a krémet, de vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a tejszín. Lassan, a legkisebb fokozaton járattam a habverőt. Volt egy pillanat, amikor úgy éreztem, hogy elértem a kívánt állagot, de a krém tök hideg volt és nem bírtam volna kenni... Ezért tovább vertem. És aztán túlvertem. Ezt úgy lehet észrevenni, hogy kis pöttyök/golyócskák lesznek a krémben.
Még mindig bazi nehéz volt kenni, bevetettem a habzsákot is. Megszenvedtem vele, kissé úgy nézett ki az egész torta, mint egy kupac kaki, ezért le se fotóztam.
Elvittem magammal, és nagyon ízlett mindenkinek, ezért elteszem a receptet, de igyekszem megfejteni a krém titkát...
Ha valaki tudja a megoldást, szívesen olvasom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése