Szivárvány torta

2014. július 14.  Ideje volt kipróbálni

Kriszti tavalyi születésnapjára szeretett volna egy szivárvány tortát, de én akkor még nem mertem belevágni. Egyrészt talán háromféle ételfestékem volt itthon, másrészt nagyon macerásnak gondoltam, és így is elég szűkös volt az időm.
Aztán pár hónappal később egy kollégám is mondta, hogy ilyet akarnak a gyerek születésnapjára, kérdezte, van-e tapasztalatom az elkészítésében. Hát nem volt. Így most, hogy volt időm, úgy döntöttem, nem ártana ezt is kipróbálnom.
A jövő heti leánybúcsúra készítendő minikék díszítéséhez kerestem ötletet, s akkor bukkantam rá erre a blogra. Nagyon megtetszett a recept és az egész oldal, így pénteken összeszedtem a hozzávalókat, szombaton pedig nekiláttam.
Az új szivecskés formám segítségével akartam kisütni, ami a héten jött meg a Tchibóból, de az - mint kiderült- túl kicsi, mindössze 11,5 cm-es. Mivel a következő méretű tortaformám 18 cm-es, az összetevőket arányosan megnöveltem.

Tésztához:
  • 292 g vaj
  • 292 g cukor
  • 292 g liszt
  • 5 tojás
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • ételfestékek
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, egyesével beleütjük a tojásokat és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a sót. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a masszához.
A tésztát 7 felé kellene osztani a szivárvány színei szerint, én "csak" 5 lapot sütöttem. Lemértem a tésztát és külön tálkákba mértem az adagokat. Pár csepp festéket tettem mindegyikhez, de így nem lettek túl élénkek a színek, de nem tudtam, sütés után hogy fognak kinézni. Ahhoz képest, hogy Wilton festékeket használok, és pl. a pirosam karácsonyi piros, nem látszik rajta...



Sütőpapírra a tortakarika segítségével köröket rajzoltam, és kettesével 180°C-on 15 perc alatt kisütöttem őket. A szélüket még langyosan levágtam.


Érdekes a receptben, hogy olyan krém kerül a tortába, amit a bonbonba szoktunk tölteni, nem vajkrém. De ez elég tömény, így nem kell sok bele, és ezáltal nem is bontja meg a szivárvány színeit.

Ganache:
  • 250 g fehércsoki
  • 150 g habtejszín
  • 1,5 evőkanál vaj
A tejszínt felmelegítjük, a fehércsokit összetördelve belekeverjük, amíg fel nem olvad, aztán hozzáadjuk a vajat. Hagyjuk kihűlni, hűtőbe téve kicsit gyorsabban megy. 3 evőkanálnyi krémet tettem minden lapra, majd amikor már mind egymáson volt, körbekentem a széleit is. Nem könnyű, mert folyik le róla. Egész sok maradt még a krémből, de majd egy bonbonhoz felhasználom. :)

A díszítésnél elsődleges szempont az volt, hogy kipróbáljam a mályva színű ételfestéket. Elég lilás.  Szalagot szerettem volna szegélynek rátenni, de nem ment ehhez a színhez egyik sem, maradtam a sima marcipánnál, az legalább ehető is. Fontos, hogy a külseje harmonizáljon a belsejével, ezért nem tettem rá rózsákat, így maradtam a muffinnál.Van itthon mini cukorvirágom is, mert valamihez (talán pudingporhoz?) ingyen adták, abból tettem rá párat. Mivel most nem ajándékba adtam, nem csicsáztam túl, mondjuk amúgy is elég minimalista a stílusom. 




Amint elkészültek a fotók, már hoztam is nagykést, hogy megtudjam, hogy néz ki felvágva. Nekem nagyon tetszik, ezen a képen nem válnak szét annyira a színek, mint élőben, de legközelebb talán több festéket használok.


A krém bőven elég bele, nem kell felhasználni az egészet, pont elég édes. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése