Norvég almatorta

2015. szeptember 12. Alma helyett szilva


Mivel most a szilvának van szezonja, és az is remekül passzol a fahéjhoz, kipróbáltam azzal a sütit. Annyit változtattam még, hogy a 18 cm-es formámban sütöttem, hogy ne legyen annyira lapos, illetve beletettem a tésztájába azt a masszát, ami a mandulatejem készítésekor visszamaradt (lényegében mandulasűrűje, ami a felaprított és megfőzött csonthéjasokból a szűrőn fentmaradt).
Mivel vastagabb volt a tészta, tovább kellett sütni (kb. 50 perc), tűpróbával ellenőriztem.
Szerintem nagyon finom lett, szilvával szaftosabb!

2014. november 2. Norvég almatorta

Tegnap este lefekvés előtt lapozgattam a norvég tankönyvemet, s egy igen aktuális versecske (ezt most nem részletezem, nem tartozik ide:) ) után találtam egy sütireceptet: Johannas eplekake (Johanna almasütije).
Megállapítottam, hogy nem sok minden kell hozzá és nem is nagy mennyiségek, úgyhogy ma megsütöm. Elég rövid volt, ezért nekiestem lefordítani.Végre tanulok pár szakszót is norvégul! :)
Anyunak reggel lelkesen mutattam meg, de ez finoman szólva nem ragadt át rá... Végül mégis nekiálltam, és hamar összedobtam.

Tészta:
  • 2 tojás
  • 1,5 dl cukor (kb. 140 g)
  • 50 g margarin
  • 1,5 dl tej
  • 3 dl liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
 Tetejére:
  • 2 alma
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
Az egész tojásokat a cukorral habosra verjük. Az olvasztott vajat és a tejet a tojásos keverékbe öntjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd belekeverjük a folyadékba.
A (recept szerint 22 cm átmérőjű, de én 25 cm-est használtam) tepsit kivajazzuk, és beleöntjük a tésztát.
Az almákat kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Szépen elhelyezzük a tésztán a szeleteket, majd rászórjuk a fahéjat és a cukrot.
A 175 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.


Közben eszembe jutott, hogy egyszer már csináltam ilyen sütit, az Apróséf receptje alapján, de az akkor nem ízlett. Összehasonlítottam a recepteket, s van több különbség is, szerintem ez sokkal finomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése