Mivel most a szilvának van szezonja, és az is remekül passzol a fahéjhoz, kipróbáltam azzal a sütit. Annyit változtattam még, hogy a 18 cm-es formámban sütöttem, hogy ne legyen annyira lapos, illetve beletettem a tésztájába azt a masszát, ami a mandulatejem készítésekor visszamaradt (lényegében mandulasűrűje, ami a felaprított és megfőzött csonthéjasokból a szűrőn fentmaradt).
Mivel vastagabb volt a tészta, tovább kellett sütni (kb. 50 perc), tűpróbával ellenőriztem.
Szerintem nagyon finom lett, szilvával szaftosabb!
2014. november 2. Norvég almatorta
Tegnap
este lefekvés előtt lapozgattam a norvég tankönyvemet, s egy igen
aktuális versecske (ezt most nem részletezem, nem tartozik ide:) ) után
találtam egy sütireceptet: Johannas eplekake (Johanna almasütije).
Megállapítottam,
hogy nem sok minden kell hozzá és nem is nagy mennyiségek, úgyhogy ma
megsütöm. Elég rövid volt, ezért nekiestem lefordítani.Végre tanulok pár
szakszót is norvégul! :)
Anyunak reggel lelkesen mutattam meg, de ez finoman szólva nem ragadt át rá... Végül mégis nekiálltam, és hamar összedobtam.
Tészta:
- 2 tojás
- 1,5 dl cukor (kb. 140 g)
- 50 g margarin
- 1,5 dl tej
- 3 dl liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 alma
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
Az
egész tojásokat a cukorral habosra verjük. Az olvasztott vajat és a
tejet a tojásos keverékbe öntjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd
belekeverjük a folyadékba.
A (recept szerint 22 cm átmérőjű, de én 25 cm-est használtam) tepsit kivajazzuk, és beleöntjük a tésztát.
Az
almákat kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Szépen elhelyezzük a
tésztán a szeleteket, majd rászórjuk a fahéjat és a cukrot.
A 175 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Közben
eszembe jutott, hogy egyszer már csináltam ilyen sütit, az Apróséf
receptje alapján, de az akkor nem ízlett. Összehasonlítottam a
recepteket, s van több különbség is, szerintem ez sokkal finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése