Nutellakrémes torta

2015. június 05. Viki szülinapjára

Eleinte úgy volt, hogy pénteken átjönnek hozzánk a többiek, és egybekötjük Viki felköszöntését és a ligeti sörfesztivált. De végül Vikiék hívtak meg magukhoz, én meg vittem a tortát.
Valami újat akartam készíteni, de a karamellában nem volt biztos Árpi, és valljuk be, az amúgy is elég megosztó, így letettem a kastélytortáról. Ezt a nutellahabosat már tavaly kinéztem Ildi szülinapjára, de az elmaradt sajnos, de itt volt rá a remek alkalom!
Teljesen más piskótával készítettem, és utólag mondhatom, hogy ez tényleg sokkal finomabb, mint a sima! Sokkal-sokkal! :)

Olajos piskóta:
  • 3 tojás
  • 200 g cukor
  • csipet só
  • 264 g liszt
  • 1,2 dl tej
  • 1,2 dl olaj
  • 3/4 csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét 70%-ig felverjük (amikor már épp hab állagú, de még nem kemény), hozzáadunk 50 g cukrot, és kemény habbá verjük. a sárgákat a többi cukorral habosra keverjük  Aztán mixerrel elkeverjük benne a csipet sót, a tejet, és az olajat.

A sütőport elkeverjük a lisztben, majd apránként beleszitáljuk a sárgájás masszába. Kikapcsolt robotgéppel annyira elkeverjük, hogy ha beindítjuk, ne szálljon fel porfelhő, majd bekapcsolva a gépet 1-2 percen át csomómentesre keverjük a masszát.
A fehérjéből egy habkártyányival fellazítjuk a sárgás részt, és hozzáadjuk a többi tojásfehérjét is. Fakanállal/szilikonos lapáttal összekeverjük a tésztát: széles, óvatos mozdulatokkal dolgozunk (nehogy összetörjük a tojáshabot).


Az így kapott tésztát formába töltjük, felhúzzuk a tésztát úgy egy centinyit a forma oldalára (így nem púposodik fel a közepe), majd 180°C-ra előmelegített sütőben 45 percet sütjük. A sütés vége felé ellenőrizzük többször. Ha a teteje tapintva még puha, de a tűt beleszúrva már nem ragad rá tészta, akkor készen van. Sütés után azonnal kilazíthatjuk a formából egy kés segítségével, majd fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.

Krém:
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 ek nutella (lásd Tapasztalatok)
  • 3 dl habtejszín
  • (2 csomag habfixáló – opcionális)
A mascarponet hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, különben nem lehet simára keverni. Habosítsuk ki, majd keverjük hozzá a nutellát.
A tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk össze a két tál tartalmát.

Ha be szeretnétek burkolni a tortát, amibe ilyen tejszínes vagy tejes, pudingos krém kerül, azt jó tudni, hogy ezek oldják a bevonót. Tehát érdemes egy vékony vajkrémes réteggel körbekenni a tortát, hogy szigeteljen. Bár én nem akartam beburkolni, de inkább vajkrémmel kentem körbe.

Vajkrém:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • kevés kakaópor
A vajat habossá keverjük, majd adagokban hozzáadjuk a porcukrot és a kakaóport. Elég sokáig keverjük a géppel, akkor lesz igazán habos és finom.



Tapasztalatok:
  • Készítsük el a tortát már egy nappal korábban, mert a krémnek is kell kicsit dermednie, aztán betöltés után a tortának is, és végül vajkrémmel is.
  • A nutellából szerintem még lehet tenni bele, kóstolgassuk. Ez így érezhető volt, de nem volt elég markáns íze.
  • Annak érdekében, hogy a torta jobban tartson, a piskótalapok peremét érdemes vajkrémmel körbenyomni, e közé kenni a nutellás habot, arra rá az újabb piskótát stb.

2 megjegyzés:

  1. Szia
    Azt szeretném kérdezni, hogy ez a mennyiség mekkora tortához elég? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves szisszka!
      16 szeletes torta lett belőle, 22 cm-es tortaformában sütöttem. Remélem, ízleni fog! :)

      Törlés