Puncstorta (kakaós masszával)

2015. április 29. Tinikorom kedvence

Sose csináltam még puncstortát, de igazi tankönyvi recept alapján készültet még csak nem is kóstoltam. Amikor a cukrászdában voltam gyakorlaton, valaki olyat rendelt, és még a cukrász is finnyogva csinálta, nem értette, ki kér ilyet?! Abban piskóta van, meg piskóta és egy kis cukorszirup. :/
Gimiben a büfében vettem mindig puncstortát, aminek finom rumos-csokis volt e belseje. Egy idő után béka formájában is árulták, de én maradtam a rózsaszínűnél. Én ilyet akartam csinálni, így vegyítettem a tankönyvi receptet ezzel.

Piskóta:
  • 4 tojás
  • 8 dkg xilit
  • 8 dkg liszt
Az arányokról annyit kell tudni, hogy lisztből és cukorból mindig dupla annyi kell, mint ahány tojást használunk.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor 1/3-ával habosra keverjük, majd a tojásfehérjét 70%-ig felverjük (amikor már épp hab állagú, de még nem kemény), hozzáadjuk a cukor 2/3-át, és kemény habbá verjük. A fehérjéből egy habkártyányival fellazítjuk a sárgás részt, közben a kakaóporos lisztet apránként beleszitáljuk, és hozzáadjuk a többi tojásfehérjét is. Fakanállal/szilikonos lapáttal összekeverjük a tésztát: széles, óvatos mozdulatokkal dolgozunk (nehogy összetörjük a tojáshabot). A tésztát egyben sütjük ki 170°C-on, ez kb. 30-35 percig tart. 

Ha teljesen kihűlt a piskótatészta, a tetejéből kb. 1cm vastag szeletet levágunk, ez lesz majd a torta teteje. A tészta belsejét kiszedjük (szépen a kis kezünkkel), úgy hogy kb. 1 cm perem maradjon a szélén és az alján is hagyjunk valamennyit.



Töltelék:
  • 1 db tojás
  • 140 g porrá őrölt xilit (lásd Tapasztalatok)
  • 1 dl gyenge kávé (én 0,5 dl erős kávét és 0,5 dl vizet tettem bele)
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 100 g vaj
  • kevés rumaroma (lásd Tapasztalatok)
  • 1,5 dl (rizs)tej (1 dl-t használtam és az kicsit kevésnek bizonyult)
  • pici rumaroma (lásd Tapasztalatok)
  • kevés piros ételfesték a színezéshez
  • 70 g cukrozatlan babapiskóta (kereket használtam, de lehet normál is)
A tojást a cukorral habosra keverjük (géppel), hozzáadjuk a kakaóport és a kávét, majd folyamatos keverés közben felmelegítjük, amíg majdnem elkezd forrni. Ekkor levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Még langyosan belekeverjük a vajat, a rumot, majd a kiszedegetett tortabelsőt. Ez nem lesz szép, de annál finomabb! :)


A tejbe belekeverünk egy kevés rumot vagy aromát, majd ételfestékkel rózsaszínre színezzük. 


Gyors mozdulatokkal belemártjuk a babapiskótákat (én összetörtem azokat a kis darabokat, de nem kellett volna), és rögtön ki is vesszük őket, mert nagyon könnyen és hamar eláznak. A töltelékhez adjuk őket, amikor végeztünk, bele is keverjük.
Akinek marad rózsaszín teje, az egy ecsettel a kikapargatott torta belsejére és oldalára kenheti. Nekem nem volt elég a piskótákhoz se, így a piskótát (az eredeti, tankönyvi puncstorta szerint) lekvárral kentem ki nagyon vékonyan. Azonban sárgabarack- helyett áfonyalekvárt használtam. Egyrészt, mert barack nem volt itthon, másrészt mert színében és szerintem ízében is jobban passzol hozzá az áfonya. (lásd Tapasztalatok)

Az üres tortába beletesszük a tölteléket, egyenletesen elsimítjuk benne, majd ráillesztjük a levágott tetőt. 

Kenéshez:
  • kb. 2 evőkanál lekvár
Langyosra melegítjük, és simára keverjük a lekvárt, majd rákenjük a torta tetejére és oldalára.

A recept szerint vízzel készített cukormázat kellene a tetejére tenni. Megpróbáltam, borzalmas lett, le se írom! Próbáltam leszedni róla, folyt, úgyhogy annyira nem volt nehéz. Fogtam egy újabb tojást és csináltam az eredeti módszerrel.

Cukormáz:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 100 g porcukor
  • piros ételfesték
  • esetleg pici víz
A tojásfehérjét félig felverjük, aztán további verés közben beleadagoljuk a porcukrot. Belekeverjük a kevés festéket. Én eztán szúrtam el. Azt írta a recept, hogy legyen folyós a massza. Néztem egyfolytában az állagát, de nem akart folyni, ezért vízzel hígítottam. Nem egyszer. Addig sikerült, amíg végül ráöntöttem a tortára, majd fogta magát, és a fele oldalt lefolyt. Szóval a hígítással óvatosan!

Egy éjszakát ajánlatos hűtőbe rakni, addig jól megdermed és az ízek is jobban összeérnek.


Tapasztalatok:
- Többek szerint túl édes, vegyük le (ez legfőképpen nekem szól! :) ) a mennyiséget!
- Összesen kb. 2 cl rumaromát tettem bele a masszába és a mártogatós lébe, ez így kicsit sok volt. Nem gondoltam volna...
- Nem kell körbekenni belül a piskótát lekvárral, felesleges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése