Tönkölylinzer nyírfacukorral

2016. december 18.

Elkezdtem két hete a Candida diétát, ennek jegyében olyan süteményt kerestem karácsonyra, amit én is megehetek. Bár elég ellentmondásosak a neten található "tiltott" ételek listája, néhány dolgot biztosan kiküszöbölök vele. Vikitől vettem a receptet.
A tönkolylisztet a DM-ben vettem, de a Sparban is láttam, nem olyan ehéz beszerezni.

Hozzávalók:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg nyírfacukor por
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
+ ízlés szerinti ízű lekvár

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával. A vajat hozzáreszeljük egy nagy lyukú reszelőn, majd a cukorral és a tojássárgájával együtt tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és fél órát pihentetjük a hűtőben. (Lásd: Tapasztalatok)
Lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk linzerformával (vagy pogácsaszaggatóval). Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Én 8-9 percet hagytam bent, mint a fehérliszteset, de figyeljük őket, mikor kezdenek el picit pirulni a szélei. Amikor kivesszük, még puhák legyenek, majd megkeményednek. Ha kihűltek, kiskanálnyi lekvárt teszünk a közepére és összeragasztjuk őket.


Tapasztalatok:
  • Én pár órát bent hagytam a tésztát a hűtőben, ezért kőkeményre dermedt, vegyük ki felhasználás előtt picit, hogy gyúrható legyen.
  • Eddig bárki kóstolta, nagyon ízlett neki, nem érezni, hogy nincs benne cukor, bár ez köszönhető a lekvárnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése