Őszi répatorta

Idén ismét indultam az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyén, a kóstolók a két torta közül erre szavaztak többen. Kísérletezés volt teljesen, szóval a tapasztalatokat érdemes elolvasni!

Hozzávalók:
Tészta:
  • 200 g xilit 
  • 150 ml étolaj 
  • 3 db tojás 
  • 210 g teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 75 g dió 
  • 9 g sütőpor 
  • kávéskanál fahéj 
  • csipet só 
  • 300 g répa 
Diókrém:
  • 8 g vaj 
  • 150 ml rizstej 
  • 2 jól púpozott evőkanál nyírfacukor 
  • 2 jól púpozott evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 1 db tojás (legyen friss, mert nyers marad!)
  • 140 g vaj 
  • 140 g nyírfacukor 
  • 70 g darált dió 
Szilvadzsem:
  • 300 g saját készítésű szilvalekvár (cukor nélkül, kizárólag szilvából készült) 
  • 6 g zselatin 
  • 3 evőkanál víz (lásd Tapasztalatok)
Tetejére:
  • darált dió, durvára tört dió, reszelt répa, szilva 

A tészta elkészítése:
Összekeverem a xilitet az olajjal, aztán egyenként belekeverem a tojásokat. A szárazanyagokat (átszitált liszt, dió, fahéj, só, sütőpor) összekeverem, majd bele a cukros masszába, végül a lereszelt répát is hozzáadom. Alul sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformában 165 °C-on sütöm légkeveréssel 60 percig. Miután kihűlt, a tetejét egyenesre vágom.

A diókrém elkészítése:
A hozzávalók első feléből besamelt készítek: A vajat, a rizstejet és a xilitet felmelegítem. Egy pár evőkanál forró tejjel elkeverem az átszitált teljes kiőrlésű búzalisztet, és aztán ezt a többi tejhez adom, majd sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni, amikor langyos, beleütöm a tojást, s jól elkeverem. A vajat és a cukrot habverővel kihabosítom. A kihűlt besamelt habverővel elkeverem a vajas krémben, végül hozzákeverem a diót. Rövid időre a hűtőbe teszem.

Szilvadzsem elkészítése:
A lekvárt felmelegítem, aztán összeturmixolom. A zselatint elkeverem a vízzel, majd felmelegítem. A langyos zselatint lassan belecsurgatom a szilvába, tálcára terítve hűtőben kihűtöm.

Összeállítás:
A tésztát 4 részre vágom. Az alsó lapra a diókrém felét kenem, a másodikra a szilvadzsem 80%-át, a harmadikra ismét diókrémet, a tetejére vékonyan szilvadzsemet. Ívesen díszítem először apróra darabolt répás darált dióval, majd durvára tört dióval, végül szilvával és reszelt répával.




Tapasztalatok:
  • A szilvadzsem sajnos nem lett szép lap, ezért rá kellett kennem a tésztára.
  • A szilvadzsem mennyiségét szerintem a felére lehet csökkenteni.
  • Óvatosan a fogyasztásával, sok benne a xilit, ami hasmenést okozhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése