Idén ismét indultam az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyén, a kóstolók a két torta közül erre szavaztak többen. Kísérletezés volt teljesen, szóval a tapasztalatokat érdemes elolvasni!
Tészta:
- 200 g xilit
- 150 ml étolaj
- 3 db tojás
- 210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 75 g dió
- 9 g sütőpor
- kávéskanál fahéj
- csipet só
- 300 g répa
- 8 g vaj
- 150 ml rizstej
- 2 jól púpozott evőkanál nyírfacukor
- 2 jól púpozott evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 db tojás (legyen friss, mert nyers marad!)
- 140 g vaj
- 140 g nyírfacukor
- 70 g darált dió
- 300 g saját készítésű szilvalekvár (cukor nélkül, kizárólag szilvából készült)
- 6 g zselatin
- 3 evőkanál víz (lásd Tapasztalatok)
- darált dió, durvára tört dió, reszelt répa, szilva
A tészta elkészítése:
Összekeverem a xilitet az olajjal, aztán egyenként belekeverem a tojásokat. A szárazanyagokat (átszitált liszt, dió, fahéj, só, sütőpor) összekeverem, majd bele a cukros masszába, végül a lereszelt répát is hozzáadom. Alul sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformában 165 °C-on sütöm légkeveréssel 60 percig. Miután kihűlt, a tetejét egyenesre vágom.
A diókrém elkészítése:
A hozzávalók első feléből besamelt készítek: A vajat, a rizstejet és a xilitet felmelegítem. Egy pár evőkanál forró tejjel elkeverem az átszitált teljes kiőrlésű búzalisztet, és aztán ezt a többi tejhez adom, majd sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni, amikor langyos, beleütöm a tojást, s jól elkeverem. A vajat és a cukrot habverővel kihabosítom. A kihűlt besamelt habverővel elkeverem a vajas krémben, végül hozzákeverem a diót. Rövid időre a hűtőbe teszem.
Szilvadzsem elkészítése:
A lekvárt felmelegítem, aztán összeturmixolom. A zselatint elkeverem a vízzel, majd felmelegítem. A langyos zselatint lassan belecsurgatom a szilvába, tálcára terítve hűtőben kihűtöm.
Összeállítás:
A tésztát 4 részre vágom. Az alsó lapra a diókrém felét kenem, a másodikra a szilvadzsem 80%-át, a harmadikra ismét diókrémet, a tetejére vékonyan szilvadzsemet. Ívesen díszítem először apróra darabolt répás darált dióval, majd durvára tört dióval, végül szilvával és reszelt répával.
Tapasztalatok:
- A szilvadzsem sajnos nem lett szép lap, ezért rá kellett kennem a tésztára.
- A szilvadzsem mennyiségét szerintem a felére lehet csökkenteni.
- Óvatosan a fogyasztásával, sok benne a xilit, ami hasmenést okozhat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése