Epres-rebarbarás lekvár

2014. május 20. Idei első befőzésem


Tavaly Anyukámmal megismerkedtünk a piacon a rebarbarával. Vettünk egy szálat és otthon kerestem egy receptet, amiben felhasználhatjuk. Az epres-rebarbarás pite volt az. Nagyon finom volt, ezért idén alig vártam az eperszezont, hogy készíthessek tortát, illetve pitét, aztán jött az ötlet a lekvárra. Hétvégén Anyuéknál voltam és körbenéztem a piacon is. Most már csomagban árulják egyre többen a rebarbarát, vettem is egyet (kb. 5 szál volt benne) egy nénitől.
A Lehel csarnokban fele annyiért szereztem be az epret, mint amennyiért Fehérváron árulták (ki gondolta volna?!). Ma munka után nekiálltam a főzésnek.

Hozzávalók:
  • 250 g rebarbara
  • 700 g eper
  • 50 g cukor
Kis kockákra vágtam az epret és a rebarbarát, majd beletettem egy fazékba. Nem sokkal később beleszórtam a cukrot is.


Tavaly csináltam életemben először lekvárt, akkor szilvából. Jóval kevesebb cukrot tettem abba is, mint amennyit a recept írt. Az epres-rebarbarásnak is utánaolvastam, de olyan mennyiségeket használnak...! Persze nem tudom, hogy ez az 50 g elég lesz-e, majd kóstolás után beszámolok róla. :)
Kb. egy órán át főztem gyakori keverés mellett a lekvárt, nagyjából összesűrűsödött. Nem lett olyan sok belőle, 4 üvegcsét töltöttem meg, amit zárás után azonnal fejre fordítottam, így hagyom kihűlni őket.


2014. május 23. Megkóstoltuk Anyuval: finom! Gyümölcsös, picit édes, picit savanyú, érdekes ízű! Anyu azt mondta, még magában is megenné, pedig pont tegnap osztottuk szét a lekvárjait, mert ők annyira nem esznek ilyeneket... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése