Téli fagyi

2015. április 16. Egy kis retró

Nemrégiben leveleztünk a lányokkal a téli fagyiról, ezért amikor megláttam az újságban a receptjét, akkor elhatároztam, hogy a hétvégi közös kirándulásra elkészítem.
Kicsit későn kezdtem neki, de viszonylag hamar megvolt, a sütés-tekerés tartott a legtovább. Mindegy, milyen sorrendben készíti el az ember, mert mindennek hűlnie kell, és úgyis közvetlenül fogyasztás előtt kell/lehet összeállítani. Én a tölcsérrel kezdtem, kb. 15 darab lett belőle.

Tölcsér:
  • 6 dkg vaj
  • 2 tojásfehérje
  • 6 dkg liszt (én zabpehelylisztet használtam)
  • 6 dkg porcukor
A vajat mikróban felolvasztottam és kihűtöttem. Hozzáadtam a tojásfehérjét, a lisztet és a porcukrot, majd kézi habverővel sima masszává kevertem.
A tepsibe sütőpapírt tettem, majd erre kentem a tésztát. Egy evőkanálnyit pöttyentettem a papírra, majd körkörös, csigavonalas mozdulatokkal szétkentem kb. 10 cm-es karikákra. A recept szerint 1 mm vastagnak kell lennie, az elején szerintem az enyémek vastagabbak lettek, nem is lettek olyan jók, mint a későbbi vékonyabbak. Szóval vékonyra kenjük, próbáljuk meg egyenletesre csinálni.
180°C-ra előmelegített sütőben sütöttem őket addig, amíg a szélük elkezd barnulni. Én egyesével szedtem ki őket, s tekertem fel. Én próbáltam az esőt habrolóval, de szerintem felesleges, elég simán feltekerni. Nagyon gyorsan megdermednek, ezért sietni kell. Ha nem sült meg rendesen, akkor elkezd repedni, ha túlsül, akkor törni... Gyorsan dolgozzunk, és vigyázzunk, mert forró!



Változtattam az arányokon, és levettem az adagot, soknak találtam. A végén maradt is belőle, szóval szerintem elég.

Krém:
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg tejpor
8 dkg vajat felolvasztottam a mikróban, majd a többi vajra öntöttem, hozzáadtam a porcukrot és elkezdtem kihabosítani. Beletettem a kakaóport, tovább vertem, végül a tejport is, és habosra vertem. Beletettem egy dobozba, s úgy szállítottam el.

Nem vittem magammal habzsákot, így végül kanállal kentük a tölcsérekre a még kissé szilárd krémet. Ízre nagyon hasonlított a régi téli fagyira, de annál jóval finomabb!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése