Mákos kalács

Másfél hete gázhálózat-csere zajlik a házunkban, ezért alig vártam, hogy Anyuéknál végre süssek valamit. A fb-on láttam ezt a receptet, és mivel mindenki nagyon szereti otthon a mákot, ezt választottam elsőnek. Sajnos a többiből nem lett végül semmi, így utolsó is lett belőle.
Tészta:
  • 30 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • kb. 1,5 dl tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom leve és reszelt héja (elhagyható)
  • 1 csipet só
Töltelék:
  • 25 dkg darált mák
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom reszelt héja
+ tetejére 1 felvert tojás

Én vasárnap este a töltelékkel kezdtem a sütit: A tejbe beletesszük a cukrot, a mézet, felmelegítjük (nem kell forralni), majd ráöntjük a citrom héjas darált mákra és az egészet összekeverjük, végül félretesszük. Én egy éjszakára betettem a hűtőbe, simán eláll.

Másnap délelőtt fogtam hozzá a tésztának: A vajat kivesszük a hűtőből, hogy puhuljon.
A tejet kicsit megmelegítjük, majd a langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Az lisztet átszitáljuk, és összekeverjük a maradék (2 evőkanál) cukorral, a csipet sóval, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, amelyekkel összemorzsoljuk a tésztát, végül hozzáadjuk az élesztős tejet is, és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Jó lágy legyen (ha nem érezzük elég lágynak, adhatunk még hozzá pici langyos tejet). Egy tálat meghintünk liszttel, beletesszük a tésztát, majd letakarva (pl. konyharuhával), meleg helyen duplájára kelesztjük (ez kb. 30-40 perc). 
A tésztát enyhén átgyúrjuk, két egyforma részre osztjuk. Lisztezett fa deszkán egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra (kb. 5 mm vastagra), majd egyenletesen megkenjük mind a kettőt a töltelékkel. Feltekerjük, mint a bejglit, majd összefonjuk. 
Egy kivajazott és kilisztezett kalácsformába (téglalap alakú) helyezzük a tésztát (lehet forma nélkül is tepsiben sütni), hagyjuk még kelni kb. 15 percig, majd a tetejét lekenjük a felvert tojással és előmelegített 180°C-os légkeveréses (lásd Tapasztalatok) sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Kb. az első 15-20 perces sütési idő után, ha már szép barna a kalács teteje, akkor takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg, de a közepe még szépen süljön tovább.
Ha megsült, 5 percet a formában hagyjuk, majd óvatosan egy késsel körbelazítjuk a formában a tésztát és kiborítjuk egy fa deszkára. Kihűlve szeleteljük. (lásd Tapasztalatok)




Tapasztalatok:
  • Én kb. 20 perc után lekapcsoltam a légkeverést, és alulról a 2. polcra (5-ből) tettem le, mert nagyon szépen megbarnult a kalács teteje, nem akartam, hogy megégjen. Így is szépen átsült, és nem kellett alufólia sem.
  • A két darab összetekeréséből kifolyólag kissé szétesik ott, ahol ezek találkoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése