Sajtkrémes áfonyatorta

2015. március 15. A nagy babatorta-próba

Martina felkért, hogy süssek tortát kisfiának, Vilinek az 1. születésnapjára. Nem nagyon van az ismeretségi körömben gyerkőc, ebből kifolyólag nem vagyok tisztában azzal, mit is ehetnek a babák. Vagyis inkább azzal, hogy mit nem.
Természetesen rákerestem a neten, és egyre több minden jött elő: kakaó, méz, olajos magvak, aprómagvas gyümölcsök, plusz a tejhez is ebben az időszakban kezdik el az anyukák hozzászoktatni a kicsiket. Szép lista! :)
Martina segített nekem néhány recepttel, amely közül ezt a sajtkrémes áfonyatortát választottam.
Mivel nem ismerem a receptet, s nem egyszer megjártam már az ilyenekkel, el akartam próbálni a nagy nap előtt.

Először a tésztával kezdtem. Levittem a receptben található mennyiségeket a 3/4-ükre, mert bár arról nem írtak, mekkora formába teszik, de gondoltam ez egy normál torta lenne. Én meg azt most nem tudnám nagyon hová tenni, úgyis csak szétosztogatom. :)

Tészta:
  • 134 g liszt
  • 30 g zabpehely
  • 10 g sütőpor
  • 96 g nyírfacukor
  • 100 g aszalt áfonya
  • nagy csipet só
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 112 g joghurt
  • 2 kisebb tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1,5 evőkanál almalé
Egy tálban összekevertem a szárazanyagokat (liszt, zabpehely -ebben elkeverni a sütőport-, cukor, áfonya, só, fahéj). Egy másik tálban a tojásokat kicsit felvertem (én kézzel vertem, tényleg csak kicsit, legközelebb géppel esem neki, és azért jobban kihabosítom, mert az lazító), hozzákevertem a joghurtot, majd a citrom- és almalevet.
A nedves masszához kevertem két részletben a szárazanyagokat.
Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kivajaztam, majd kiliszteztem, s beleöntöttem a tésztát. 150°C-on sütöttem 35 percig (ahogy a recept írta), de mivel nem sült meg (tűpróbával ellenőriztem, s ragadt picit), felvettem 160°C-ra a sütőt és még 10 percig sütöttem, valamint elzárt sütőben 5 percig hagytam állni.


Krém:
  • 300 g mascarpone
  • 60 g vaj
  • 86 g porcukor (ez nagyon sok!)
A vajat kivettem, hogy puha legyen. Kimértem mindent és a gépbe tette, a K keverővel kevertem. Sajnos, miután kihűlt, láttam, hogy darabos maradt egy picit a vaj, legközelebb előbb önmagában kihabosítom, majd úgy adom hozzá a többit.

Megkóstolva: finom, de nekem nagyon édes a krém.

Az igazi bababarát verziót itt, a 2015. március 21-i bejegyzésemben találjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése