Szalagos fánk

2015. február 24. Merthogy megint farsang van...

Farsang lévén - meg mert otthon mindenki nagyon szereti - szalagos fánkot sütöttem. Nekem ebből a mennyiségből kb. 30 fánkom lett. Csináltam pár kiegészítő képet a folyamatokról.

A felfutott élesztő.


A kinyújtott tészta.


Kelnek a fánkok. (lásd Tapasztalatok a recept végén)


Lehet, hogy mutatósabb, de én (meg az egész család) utálom megporcukrozni, elég édes így is.


Tapasztalatok:
Ami sajnos a mennyiségből adódott, hogy az utolsó darabok túlkeltek. A sütés kb. 30 percig tartott, így a végén 10-20 percnél többet vártak  fánkok. Ehető, meg finom persze így is, de nem néznek ki olyan szépen.
Azt írták a receptoldalon, hogy hűtőbe téve megakadályozható a túlkelés. Legközelebb kipróbálom, mert a mennyiséget nem akarom csökkenteni. :)





2012. január 15. Első önálló szalagos fánk


Igazából akkor kezdtem el sütni, amikor 2011 tavaszán saját (bankkal közös) lakásba költöztem, és vettem egy szép tűzhelyet magamnak. Nagyon szeretem a szalagos fánkot, amit ugye csak farsangi szezonban lehet enni (mekkora marhaság!). Kipróbáltam azt a receptet, amit az akkori kedvenc oldalamról (desszert.eu) vettem, s szép szalagosra sikeredtek.

Hozzávalók:
  • 500 g búzaliszt
  • 200 ml tej
  • 40 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 60 g vaj (olvasztott)
  • 5 db tojássárgája
  • tetejére: dzsem, porcukor


A lisztet nagy edénybe tesszük, ráöntjük az élesztős folyadékot, az olvasztott vajat és a tojássárgákat. Összekeverjük a tésztát, majd a nyújtódeszkára kivéve addig gyúrjuk, míg el nem válik tőle (és a kezünktől), és teljesen sima nem lesz. Türelem, az lesz. :)
A tésztát visszatesszük az edénybe, konyharuhával lefedjük, és kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és nagy szaggatóval (kb. 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk. A maradék tésztát mindig újranyújtjuk, kiszaggatjuk, amíg el nem fogy.


Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat, azaz a lyukas felüket kb. 2-3 percig sütjük lefedve, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük már fedő nélkül. Annyi olaj kell, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára. Nekem szerintem túl forró volt az olajam, mert a végén már sötétek lettek a fánkjaim.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése