2015. február 24. Merthogy megint farsang van...
Farsang lévén - meg mert otthon mindenki nagyon szereti - szalagos fánkot sütöttem. Nekem ebből a mennyiségből kb. 30 fánkom lett. Csináltam pár kiegészítő képet a folyamatokról.
Farsang lévén - meg mert otthon mindenki nagyon szereti - szalagos fánkot sütöttem. Nekem ebből a mennyiségből kb. 30 fánkom lett. Csináltam pár kiegészítő képet a folyamatokról.
A kinyújtott tészta.
Kelnek a fánkok. (lásd Tapasztalatok a recept végén)
Lehet, hogy mutatósabb, de én (meg az egész család) utálom megporcukrozni, elég édes így is.
Tapasztalatok:
Ami sajnos a mennyiségből adódott, hogy az utolsó darabok túlkeltek. A sütés kb. 30 percig tartott, így a végén 10-20 percnél többet vártak fánkok. Ehető, meg finom persze így is, de nem néznek ki olyan szépen.
Azt írták a receptoldalon, hogy hűtőbe téve megakadályozható a túlkelés. Legközelebb kipróbálom, mert a mennyiséget nem akarom csökkenteni. :)
2012. január 15. Első önálló szalagos fánk
Igazából akkor kezdtem el sütni, amikor 2011 tavaszán saját (bankkal közös) lakásba költöztem, és vettem egy szép tűzhelyet magamnak. Nagyon szeretem a szalagos fánkot, amit ugye csak farsangi szezonban lehet enni (mekkora marhaság!). Kipróbáltam azt a receptet, amit az akkori kedvenc oldalamról (desszert.eu) vettem, s szép szalagosra sikeredtek.
Hozzávalók:
- 500 g búzaliszt
- 200 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g porcukor
- 60 g vaj (olvasztott)
- 5 db tojássárgája
- tetejére: dzsem, porcukor
A lisztet nagy edénybe tesszük, ráöntjük az élesztős folyadékot, az olvasztott vajat és a tojássárgákat. Összekeverjük a tésztát, majd a nyújtódeszkára kivéve addig gyúrjuk, míg el nem válik tőle (és a kezünktől), és teljesen sima nem lesz. Türelem, az lesz. :)
A tésztát visszatesszük az edénybe, konyharuhával lefedjük, és kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és nagy szaggatóval (kb. 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk. A maradék tésztát mindig újranyújtjuk, kiszaggatjuk, amíg el nem fogy.
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat, azaz a lyukas felüket kb. 2-3 percig sütjük lefedve, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük már fedő nélkül. Annyi olaj kell, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára. Nekem szerintem túl forró volt az olajam, mert a végén már sötétek lettek a fánkjaim.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése