Rizskoch

2016. november 20.

Azt hiszem, gyerekkoromban ettem utoljára rizskochot, a nagymamám csinált néha. A családban Apun és rajtam kívül ezt sem szereti senki sem. Vagyis most már de, kiderült, hogy Milán is! :) Nélküle eszembe se jutott volna ilyet csinálni, de végül nagy keletje lett, és sokaknak jutott is belőle.
Aki ismer, megszokhatta, hogy gyakran Gábortól veszem a receptet, természetesen mazsola nélkül.

Hozzávalók:
  • 250 g rizs
  • 1 l tej
  • 200 ml víz
  • 1 csipet só
  • 150 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília eszencia
  • 5 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 2 púpozott teáskanál búzaliszt
  • 50 g puha vaj
+
  • vaj
  • zsemlemorzsa
A rizst és a vizet egy kisebb lábasba tesszük, és folyamatosan kevergetve, közepes hőfokon felpuhítjuk a rizst a vízben. Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet (lásd Tapasztalatok). Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul.
Ezután alaposan belekeverjük a cukrot és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át állni hagyjuk (most fog a rizs jól megduzzadni).
Itt van egy kis lyuk a receptben, de én most kipótolom. Mivel lefedve áll, ezért baromi meleg marad, viszont ahhoz, hogy tovább dolgozzunk vele, teljesen ki kell hűteni. Szóval itt még egy jó darabig várni kell, közben lehet kevergetni, sőt! Plusz érdemes áttenni egy hideg tálba.
Addig ki lehet vajazni és be lehet prézlizni egy tepsit.
Miután kihűlt a rizses massza, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.
A puha vajat a tojássárgával kihabosítjuk, és óvatosan, egy spatulával hozzákeverjük a tejberizshez. Ezután jöhet a fehérjehab és a liszt, ezeket is naaagy, óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük, és az egészet a tepsibe öntjük.
Kb. 40 perc alatt 200°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
Én házi sárgabarack lekvárral ettem, Apu hiányolta a málnaszörpöt, ő ahhoz szokott. :)




Tapasztalatok:
  • Rengetegnek tűnik a tej, de nyugi, be fogja inni a rizs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése