Muffinok

2019. június 25. Almás-fahéjas muffin (vegán)

Elkezdtem a hozzátáplálást Doninál, de nagyon nehezen megy. Másfél hete próbáltuk először az almát, teljesen biztos voltam benne, hogy ízleni fog neki, hiszen mindent kinéz már a szánkból. De finnyogott, tolta el a kezemet. Próbáltam párolva, semmi változás, aztán egyszer az őszibarackot, az se tetszett neki. Végül hétvégén vettem üveges pürét, hátha annak jobb, édesebb az íze. Szerintem amúgy igen, de neki továbbra sem csúszik. Nagyon nagy kiszerelésben árulják, ő meg alig evett belőle, ezért kerestem annak a módját, hogyan hasznosíthatnám. Ezt a vegán receptet vettem alapul.

Hozzávalók:
  • 300 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 közepes alma lereszelve (én ezt helyettesítettem kb. 330 g almapürével)
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl víz (de figyelni kell az állagát)

A lisztet a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a sót egy tálban összekevertem, majd hozzáadtam az almát, az étolajat, végül a vizet (ezt kis adagokban, a receptben eredetileg 1,5 dl van, nekem elég volt 1).
Előmelegítettem a sütőt 200°C-ra, a tésztát a muffinformákba kanalaztam, majd kb. 22 percig sütöttem őket (tűpróbával ellenőriztem, hogy átsültek-e).






2018. március 4. Narancsos muffin

Tegnap a Fb-on jött fel ez a recept, és mivel pont vettünk narancsot a piacon, ideális választásnak tűnt vasárnapra. Nem akartam egyedül sütni, Nóri segített benne.

Hozzávalók:
  • 16 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 db narancs héja és leve
  • 0,8 dl étolaj
  • 1 teáskanál citromlé


A narancsot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A recept szerint át kellene szűrni a levét, de mi beletettük a rostot is a tésztába, szerintem csak jót tesz neki.

A lisztet, a sütőport, a sót összekeverjük.

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral kézi mixerrel kihabosítjuk, majd részletekben beledolgozzuk a sütőporos, sós lisztet, a narancs levét, és az olajat (szerintem spatulával is megteszi). Ezután belekeverjük a citromlevet és a narancs reszelt héját.

Anyuéknak fém muffin sütőformája van, és kapszlik sem voltak itthon, ezért a sütőformát kikentük egy kevés olajjal, megszórtuk egy kis liszttel (ha szilikon, akkor ez a művelet kimarad). A tésztát belekanalaztuk a 12 mélyedésbe.
180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket.






2017. november 5. Banános-csokis muffin


Ha van itthon jó kis megbarnult banán, nagyon jó ez a recept. Már többször megcsináltam ezt a receptet, de sosem pont úgy, ahogy le van írva. Nyilván kezdődik ott a módosítás, hogy tejet nem használok, de pl. a kakaó hozzáadását is mindig összekutyulom. :)

Hozzávalók:
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg cukor (lásd: Tapasztalatok)
  • 2 tojás
  • 2 db közepes méretű banán
  • 20 dkg liszt (teljes kiőrlésű búzaliszt és rizsliszt vegyesen)
  • 8 dkg étcsokoládé apróra vágva
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 dl rizstej
A puha margarint a cukorral és a tojással egyenletesre keverjük, az érettebb banánt villával összenyomjuk és hozzáadjuk. A száraz hozzávalókat (a liszteket, a sütőport, a darabolt csokit, a fahéjat, kakaóport) összekeverjük, majd a banános masszához adagoljuk, végül a rizstejjel hígítjuk. A másik banánt kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. A muffin formákba egy evőkanál tésztát kanalazunk, majd ráhelyezünk egy-egy banánkarikát. A maradék tésztát a banános tészta tetején eloszlatjuk, hogy mindegyikre jusson. A sütőt 180°C-ra melegítjük, és kb. 20-25 perc alatt megsütjük a muffinokat.


Tapasztalatok:
  • Szerintem picit sok ez a cukormennyiség.

2017. március 18. Mogyoróvajas muffin

Úgy gondoltam, hogy 11 embernek kevés lesz 1-1 muffin, ezért inkább kerestem gyorsan egy másik receptet is. Van itthon mogyoróvajam, és meglepetésemre az Anyutól kapott A muffin és a cupcake titkai című könyvben volt ilyen recept. Eredetileg cupcake, de én nem tettem rá cukormázat, így muffin maradt. (Ez biztos nem tudományos, a könyv sem ezt írja, de számomra ez a különbség.)

Hozzávalók:
  • 75 g puha margarin
  • 130 g cukor
  • 2 tojás
  • 40 g mogyoróvaj
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 40 ml rizstej
  • 135 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor

A margarint robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat, azután a mogyoróvajat és a vaníliakivonatot is.
Elvegyítjük a lisztet a a sütőporral, majd már csak spatulával a rizstejjel felváltva hozzákeverjük a masszához.
Pici muffinforma hiányában kosárka sütőformába tettem a tésztát, kicsit több lett, mint amennyi 12 darabra elég, így két részletben sütöttem 170°C-on kb. 15 percig, tűpróbával ellenőrizzük.


Tapasztalatok:
  • Hogy még jobban érződjön a mogyoróvaj íze, szerintem lehetne kicsit többet beletenni belőle.

2017. március 18. Nutellás muffin

Vendégség volt nálunk, de mivel a takarításra is kellett időt hagyni, gyors sütit választottam. Nóri mesélte korábban, hogy nem tudta hová tenni már a sok Nutellát (??? :) ), ezért keresett nutellás muffin receptet, ami aztán hatalmas sikert aratott mindenki körében. Elkértem hát a receptet, persze módosítottam rajta, hogy ehessek belőle. Eddig mindent igyekeztem vajjal csinálni, mert az finomabb, de kénytelen vagyok most margarinnal készíteni a sütiket is, hogy ne legyen tőle bajom. Persze aki teheti, csinálja normál vajjal és tejjel.

Hozzávalók:
  • 10 dkg puha margarin
  • 10 dkg xilit
  • 2 db tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1.5 dl rizstej
  • 1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 12 teáskanál Nutella
A margarint robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
Elvegyítjük a lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a sóval, majd már csak spatulával a rizstejjel felváltva hozzákeverjük a masszához.
Az étcsokoládét feldaraboljuk, és azt is hozzákeverjük a tésztához.
A muffinformába 3/4-ig töltjük a tésztát (nekem szilikonosom van, ezért nem tettem alá papírt, csak abban tálaltam), és mindegyik tetejére egy teáskanál Nutellát kanalazunk. Én benéztem, és evőkanállal tettem, de azért nem egy égésszel :).
Előmelegített sütőben 170°C-on, kb. 20 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. (lásd Tapasztalatok)


Tapasztalatok:
  • A Nutella lesüllyed a tésztában, de egy tömbben marad.
  • 12 darab lesz belőle.
  • Szerintem kicsit nem árt tovább bent hagyni, mert lágy lett a tészta.

2016. július 30. Csupacsokis


Hétvégén végül csak ezt sütöttem. Citromos pitét szerettem volna csinálni, de amikor lemértem a citromokat, és a gép kiadta az árát... ennél maradtam. Fb-on jött fel, igen egyszerű elkészíteni. A lány mini kuglófformákban sütötte ki, úgy 8 darab lett belőle, nekem olyanom nincs, csak ilyenem:

Ezekből 7-be jutott a tésztából, de a recept szerzője szerint (illetve szerintem is) simán lehet muffinformába is tenni.

Hozzávalók:
  • 70 g tejcsokoládé
  • 30 g étcsokoládé
  • 65 g búzaliszt
  • 5 g sütőpor
  • 5 g kakaópor
  • 1 evőkanál étolaj
  • 60 g kristálycukor
  • 8 g vaníliás cukor
  • 70 ml tej
  • 1 db tojás
A csokoládét kis darabokra vágjuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a kakaóport.
Egy másik tálban kézi habverő segítségével összekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, az olajat és a tojást.
Apránként a folyékony masszához keverjük a száraz hozzávalókat, majd beleforgatjuk a csokit is.
A masszát a formákba töltjük (ne töltsük csurig, mert kicsit feljönnek. 180°C fok-on 20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A megsült sütiket megfordítva egy rácsra helyezzük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, és csak ezután vesszük ki belőle.




2015. március 6. Fehércsokis muffin


Elhatároztam, hogy a hétvégén kipróbálom végre a csöveket, amiket a habzsákhoz vettem. Csak a simát, illetve a csillagcsövet használtam, s van még legalább 20-féle. Gondoltam, az lesz a legegyszerűbb, ha sütök pár muffint, és azokra készítek egy krémet, amit majd a különböző csövekkel nyomok rájuk.
Egy fehércsokis muffint néztem ki, amit majd krémsajtos krémmel díszítek.

Muffin:
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg fehércsoki
  • 14 dkg cukor (recept szerint 15 dkg volt, de én ugye ezt mindig kicsit lejjebb veszem)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg margarin
  • 25 dkg görög joghurt
  • 2 tojás
Egy kisebb tálba kimérem a lisztet, belekeverem a sütőport, és hozzáadom a kis darabkákra vágott csokit.
A margarint kimérem, s egy kicsit felolvasztom, majd hagyom kihűlni. Egy nagyobb tálba kimérem a cukrot, hozzáadom a vaníliás cukrot, a görög joghurtot, a tojásokat és a lágy margarint.
A száraz anyagokat belekeverem a nedves masszába, majd a muffinformába kanalazom a tésztát. 170°C-on 25 percig sütöm. Nekem 13 darab lett belőle, jó nagyok.



2014. október 17. Rigó Jancsi muffin


Pár éve találtam ezt a receptet, s annyira finom volt, hogy azóta is az egyik legjobb sütinek tartom, amit valaha csináltam (de lehet, hogy azt is mondhatom, hogy ettem).
Szombatra barátokat hívtunk magunkhoz, végre itthon volt Milán, valami cupcake-et akartam csinálni, mert azt még sose próbáltam. Olyat akartam, amit már csináltam, egyszer már kísérleteztem egy ilyen összejövetel alkalmával, de az a gesztenyés muffin valami borzasztó volt! Nem akartam megint olyat tálalni. Szóval gondoltam, kicsit átalakítom a receptet, s cupcake-osra formálom a Jancsit. Ez annyiból állt, hogy nem vágtam le a tetejét és nem mártottam csokiba, csak a muffinra rányomtam a krémet. Mindkettőt kóstolva javaslom, mindenki maradjon az eredeti receptnél, a most elkészített verzió szárazabb, túl sok a tészta.

Krém:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl habtejszín

A tálalás előtti este a csokit összetörjük, és a tejszínben lassan felolvasztjuk. Estére hűtőbe tesszük.

Muffintészta:
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor

A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és a sót. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor egyharmadával kemény habbá verjük, a sárgáját a többi cukorral kihabosítjuk.
A tojássárgájás habhoz óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjét és a lisztes keveréket. A muffinsütőbe fagyikanállal egyforma adagokat mérünk, majd 175°C-on kb. 20 percig, tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A tetejüket 1,5-2 cm vastagon levágjuk.

Csokimáz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat, majd ha kicsit kihűlt, belemártjuk a muffintetőket.
Az este elkészített csokis tejszínhabot kihabosítjuk, majd habzsákkal a muffinok aljára nyomjuk, a tetejére pedig rátesszük a csokis kalpagokat.

Szóval én most nem így csináltam, a krémet csak megszórtam csokidarával.



2014. augusztus 26. Birsalmalekváros muffin


Az orvos tanácsára betegszabadságon vagyok, s mivel nem tudtam savanyúságnak valót venni, gondoltam, sütök valamit. Sok lekvár gyűlt össze itthon, úgyhogy szerettem volna ezekből felhasználni valamit. A birsalmásat szemeltem ki, amit még szilveszterkor abban a kulcsos házban vettem, amit a társasággal kibéreltünk. Nem sok receptet találtam birsalmalekvárra, gondoltam, ezt kipróbálom. Milán nem akart diós sütit, úgyhogy a végét lehagytam, és picit alakítottam rajta.

Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg gríz
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 9 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 19 dkg birsalmalekvár (nekem ennyi volt csak az üvegcsében, ez egyébként elég sűrű volt)
  • 4 evőkanál tej (én laktózmenteset használok)
  • egy kis fahéj

A lisztet, a grízt és a sütőport összekevertem. A vajat felolvasztottam, majd belekevertem a cukrot (én porcukrot használtam, így az könnyen feloldódott benne). Beleütöttem a két tojást, alaposan elkevertem benne, végül belekanalaztam a lekvárt, szórtam bele egy kis fahéjt, majd összekevertem. 
A lisztes keveréket részletekben a masszához kevertem. A végén már nehezen ment a kavargatás, úgyhogy apránként hozzátettem a tejet, 4 evőkanálnyi elég volt a kellő állag eléréséhez.
180°C-on 30 percet sütöttem. Nem a szépségéről fog elhíresülni, de finom, puha, nagyon érdekes íze van a birsalmától. Én azért majszolok hozzá egy kis tört diót. :)



2014. október 25. Újrasütöttem
Anyunak próbáltam a héten birsalmasajtot csinálni, de nem akart összeállni a massza, úgyhogy lekvárként kezelem... Egyelőre más felhasználási ötletem nem volt, meg amúgy is ízlett legutóbb ez a muffin. Annyit változtattam a recepten, hogy tettem a tésztába 2 dkg őrölt diót. Passzol hozzá. És inkább kicsit tovább sütöttem, a 35 perc talán sok, 32 elég lehet legközelebb.

2014. augusztus 20. Málnás-joghurtos muffin


20-án tudtunk időt szaktani Milánnal, hogy a nagy jövés-menésben meglátogassuk a családot Fehérváron. Most már lassan szokás szerint én vállalom a desszertet, s mivel eredetileg úgy volt, hogy tömegközlekedéssel megyünk, és meleg lesz, valami krémmenteset akartam sütni. Két sütit is kiválasztottam a sok, ajándékba kapott Rama süteményes könyvekből, kedden este akartam elkészíteni őket, de délután "beesett" egy meghívás.
Éjjel kettőkor kerültünk ágyba, és ebédre voltunk hivatalosak, úgyhogy úgy döntöttem, reggel csak az egyszerűbbet, ezt a muffint sütöm meg.

Hozzávalók:
  • 14 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 25 dkg málnás joghurt
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg málna
A kétféle cukrot a tojásokkal habosra verem, majd hozzáadom a margarint és a joghurtot is. A lisztben elkeverem a sütőport, majd részletekben a masszához adom.
A megmosott málnát óvatosan belekeverem a tésztába. Én szilikon formákba öntöttem a tésztát, 12 muffinom és 4 rózsa alakú minisütim lett. Ez utóbbit most próbáltam ki először, mert nekem nem volt elég a 12 muffinforma (nem szoktam teletömni a lyukakat), és mivel siettem, mindenképpen egyszerre akartam sütni az összeset, de szerintem a rózsa kicsit tömörebb tésztával jobban mutatna.
180°C-on 30 percig sütöttem, a receptkönyv 18-20 percet írt, de annyi idő után nem voltam elégedett a tűpróba eredményével, szerintem kellett még neki ez a plusz 10 perc.
Az eredmény finom, nem túl édes süti, pláne a savanykás málnával. Szerintem finom lehet áfonyával, vagy eperrel is, majd kipróbálom! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése