Somlói galuska glutén- és laktózmentesen

2014. május 11. Első közös sütés Enikővel


Enikővel együtt jártunk a cukrász tanfolyamra, és gyakran voltunk párban a gyakorlati órákon. A vizsgákat követően is tartjuk a kapcsolatot, és most megbeszéltünk, hogy sütünk valamit közösen. Enikő gluténmentesen és általában cukor nélkül süt, én meg nagyon kíváncsi voltam arra, milyen lesz az íze, állaga a süteménynek így. Már régen ki akartam próbálni a somlói galuskát, mert nagyon szeretem (bár a legtöbb helyen nagyon nem jól csinálják: sok mazsola, rengeteg tejszínhab, furcsa krém...), úgyhogy azt választottam az Enikő által feldobott lehetőségek közül.
Reggel átjött hozzám, 

Először a piskótákat készítjük el. Összesen 2 sima és 1 csokis piskótalapra van szükség, ezek receptjét itt találjátok. Mi 3 tojásból csináltunk minden lapot, sima liszt helyett gluténmentes lisztkeveréket használtunk és körülbelül a harmadát tettük csak bele a cukornak. Akkorára kentük őket, amekkora tepsiben össze fogjuk állítani a sütit.
Izgultam, mi lesz belőlük, de szépek és puhák lettek ezekkel a számomra ismeretlen megoldásokkal is, ezért már el is határoztam, hogy a piskótatésztát legközelebb (azaz most pénteken) sima lisztből ugyan, de teljesen cukor nélkül fogom megsütni. Egyelőre szépen lassan kísérletezem az új dolgokkal.

Na de vissza a somlóihoz: Mi a szirupot fél liter vízből csináltuk, de sok lett, így kikerestem egy másik receptből.

Cukorszirup:
  • 3,5 dl víz
  • 1 dl rum
  • 5 dkg cukor (ebből szintén le lehet venni)
  • citrom reszelt héja
  • fahéj
A diót (a mennyiség ízlés kérdése, és akár el is hagyható) apróra vágjuk.

Végül elkészítjük a sárgakrémet, amelynek a receptjét itt olvashatjátok. Annyiban tértünk el ettől, hogy cukorból csak kb. két evőkanálnyit tettünk a laktózmentes tejbe.

Amíg még meleg a sárgakrém, gyorsan összeállítjuk a sütit: Legalulra jön egy sárga piskóta.


Ezt először alaposan meglocsoljuk a sziruppal, azután jön rá egy réteg sárgakrém, majd megszórjuk dióval.


Ezután jön rá a kakaós piskóta, szirup, krém, dió, a tetejére a másik sárga piskóta, szirup, krém, dió, és legvégül kakaópor. Mehet is be a hűtőbe.


Amíg kicsit ért a hűtőben a sütink, beszélgettünk, de körülbelül 3/4 óra alatt már szépen meg is dermedt, nem folyt. Bevallom, nekem egy picit hiányzott a cukor, ezért tettem rá egy kis csokiszirupot. :)


Több kolléganőm is glutén-, illetve cukormentesen étkezik, így vittem nekik kóstolót. Aki már évek óta figyel arra is, mennyi szénhidrátot visz be a szervezetébe, és kristálycukrot egyáltalán nem eszik, annak nem hiányzott az édesebb íz. Akik viszont hozzászoktak a sok cukorhoz - ahogyan én is -, az kért szirupot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése