Étcsokis pöffeteg

2015. január 15., Felavattam végre az új robotgépet


A FB-on láttam ezt a receptet, nagyon megtetszett kép alapján a süti, Milánnak is. Imike jött vendégségbe hozzánk, gondoltam amíg a fiúk elvannak iszogatni, megsütöm.
Karácsonyra megkaptam Milántól egyik régi nagy vágyamat, egy robotgépet! Kever, turmixol, facsar, darál, szóval mindent, amire kb. csak szükségem lehet, csak egy bibi van, jelenleg hiányzik belőle pont a habverő fej... Ezt Kriszti tortájának sütésekor fedeztem fel, kiderült, hogy ez volt az egész MM-ban az utolsó darab, használni sem lehetett. Azóta úgy tűnik, sikerült megoldani a dolgot, nem cserével, hanem egy plusz fejjel, szóval végre felavathattam, ehhez úgysem kellett a habverő.

Tészta:
  • 150 g étcsokoládé
  • 375 g liszt
  • 80 g kakaópor
  • 12 g sütőpor
  • 150 g vaj
  • 190 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl tej

Külsejére:
  • kristálycukor
  • porcukor

A csokit gőz fölött felolvasztottam, majd hagytam hűlni.
Az átszitált lisztet, a kakaóport és a sütőport összekevertem. A nem túl kemény vajat és a cukrot betettem a gépbe, s minimális fokozaton elkezdtem keverni. Nem mertem az 1-es fokozatnál nagyobbra kapcsolni, de marha jó volt, hogy amíg dolgozott, én mosogathattam egy kicsit :) Beleütöttem a két tojást, s tovább kevertem. Néha leállítottam a gépet, mert az edény falára csapódott a massza, azt habkártyával szépen középre kotortam, s újraindítottam. Ezután jött az olvasztott csoki, keverés, majd a lisztes keverék és a tej, keverés.
A tészta jól ráragadt a keverőfejre (ilyen ragacsosnak kell lennie), de könnyen lejött róla. Kicsit összekapargattam a tésztát, s betettem a hűtőbe, 2 órát kell pihennie.


2 mély edénykébe kristálycukrot, illetve porcukrot tettem. (A kristálycukrosban csak azért van 1 kg cukor, mert kiszakadt a zacskóm és a cukros bödönömet épp kimostam, a lényeg, hogy nem kell ennyi. :) )


Kb. kókuszgolyó nagyságú golyókat formáztam, amiket először a kristálycukorba, majd a porcukorba forgattam. Egy tepsire sütőpapírt tettem. Nem tudtam, mekkorára nőnek meg, ezért egész nagy lyukakat hagytam két golyó között (utólag mondom, ekkora nem kell, lehet 4 sorban 6-6 db).


180°C-on 15 perc alatt megsülnek. Nekem nem lettek olyan szép fehérek, mint a képen, amit láttam, de azért, mert nem hempergettem annyira durván bele a porcukorba. Úgy mutatósabb lenne, úgyhogy aki olyat akar, az teljesen hófehérig hempergesse a golyócskákat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése