Mogyoróvajas sajttorta

2016. augusztus 3. Mogyoróvajas sajttorta

Már nagyon rég szerettem volna kipróbálni a nutellás sajttorta "sós változatát". A sarkon található kisboltban lehet kapni mogyoróvajat, ami pont most le is volt árazva (nem olcsó dolog...). Kétféle közül lehetett választani, én a crunchy mellett döntöttem, mert abban vannak mogyoródarabkák is. Fogggalmam sem volt, hogyan kell vele bánni, kicsit keresgéltem a neten, így derült ki, hogy nyugodtan lehet hozzá cukrot adni (sőt!), és mehet hozzá a vanília aroma is.
Este társasparti volt Szabinál (Dixit-fan lett mindenki!), ott történt a tesztelés. Eredmény: nagyon finom! :)

Alap:
  • 180 g keksz (lásd Tapasztalatok)
  • 80 g vaj
A kekszet a szobahőmérsékletű vajjal aprítóban ledaráljuk. Az így kapott masszát egy 18 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük.

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 155 g mogyoróvaj (lásd Tapasztalatok)
  • 30 g porcukor
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
A hozzávalókat jól összekeverjük (én géppel csináltam, K keverővel). A krémet szépen elkenjük a kekszes alapon, majd pár órára hűtőbe tesszük. Én USA-ból érkezett csokit daraboltam a tetejére (hamár...), de lehet pl. pörkölt mogyorót is.


Tapasztalatok:
  • Én Győri Édes kakaós kekszet használtam.
  • Kóstolgassuk, kinek mennyire sós a mogyoróvaja vagy mennyire édesen szereti. Nekünk ez az arány bejött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése