Ajándék torták

2015. november 15. Minyon-torta

Martina első szülött kisfiának, Olivérnek a születésnapi zsúrjára készítettem tortát. Kritérium volt a csokoládé, mivel Oli nagyon szereti. 30 gyerkőc volt meghívva, így szóba jött az emeletes torta is, de bevallom, azt nem mertem még bevállalni. Így se csináltam még 16 szeletesnél nagyobbat, elég volt egyszerre egy kihívás. :)
Találtam egy viszonylag egyszerűnek kinéző minyonos tortaképet a neten, s átküldtem Martinának. Tetszett neki, és állítólag Oli is lelkesen mesélte mindenkinek, hogy minyonos tortája lesz, így eszerint vásároltam be (most vettem pár színes tortaburkolót, mert nem volt időm mindet magamnak beszínezni). Aztán még keresgéltem képeket, és találtam szebbet, ami több oldalról is le volt fotózva, végig azt hívtam segítségül.

Vacakoltam a mennyiségekkel, fogalmam sem volt, hány tojásból és miben süssem, hogy mindenkinek jusson, hogy elég magas legyen, és ráférjen a beszerzett tálcára is. Eleinte úgy terveztem, hogy majd még egy tepsivel sütök egy 6 tojásos adagot, de ezt is el tudtam vágni háromba, s bőven elég volt a magassága.

Olajos piskóta:
  • 6 tojás
  • 150 g cukor
  • 2 csipet só
  • 528 g liszt
  • 2,4 dl tej
  • 2,4 dl olaj
  • 1,2 csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét 70%-ig felverjük (amikor már épp hab állagú, de még nem kemény), hozzáadunk 50 g cukrot, és kemény habbá verjük. a sárgákat a többi cukorral habosra keverjük. Aztán mixerrel elkeverjük benne a csipet sót, a tejet, és az olajat.
A sütőport elkeverjük a lisztben, majd apránként beleszitáljuk a sárgájás masszába. Kikapcsolt robotgéppel annyira elkeverjük, hogy ha beindítjuk, ne szálljon fel porfelhő, majd bekapcsolva a gépet 1-2 percen át csomómentesre keverjük a masszát.
A fehérjéből egy habkártyányival fellazítjuk a sárgás részt, és hozzáadjuk a többi tojásfehérjét is. Szilikonos lapáttal összekeverjük a tésztát: széles, óvatos mozdulatokkal dolgozunk (nehogy összetörjük a tojáshabot).
180°C-on 35 perc alatt megsült nekem (elvileg 45 perc kellene neki, de a széle már nagyon barnult és a tűpróbát is kiállta.)


Nem akartam kísérletezni a krémmel, és emlékszem, hogy télen az Andiék tortájában levő nagyon ízlett mindenkinek, így visszakerestem a receptet. Nem olcsó, mert 7 tábla csoki + tejszín kell bele... Viszont nagyon egyszerű, és nagyszerű! 

Krém:
  • 75 dkg étcsokoládé
  • 4 dl habtejszín
  • 32 dkg vaj
  • 5 dkg cukor (elhagyható)
A hozzávalókat kimérjük, s addig melegítjük folyamatos keverés mellett, amíg minden el nem olvad. Aztán hagyjuk kihűlni, majd kihabosítjuk.

Márciusban Vili tortájába rejtettem némi M&M-set, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Martina némileg ráutaló módon ezt most megemlítette, így törtem a fejem, milyen meglepetést lehetne a mostaniba beletenni. A boltban a pénztárnál ki volt téve PEZ, és volt olyan doboz, amin minyon figura volt. Ez valami jel! Vettem kettőt, szuper, hogy még ez is passzol a tortához! :)

A nagyobb méret miatt és a látvány növelése érdekében több "lyukat ejtettem" pogácsaszaggatókkal a középső piskótán, ezekbe öntöttem a PEZ-eket. A lényeg, hogy se alá, se fölé ne tegyünk krémet.



Nem akartam a tortát kívülről az étcsokis krémmel bekenni, mivel a burkolás sárga, nehogy átüssön.

Vajkrém:
  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
A szobahőmérsékletű vajat habossá keverjük, majd adagokban hozzáadjuk a porcukrot. Elég sokáig keverjük a géppel (jaj, ilyenkor annyira jó, hogy van a kis önálló robotgépem!), akkor lesz igazán habos és finom.

A burkolás vasárnapra maradt.




Breaking news: Az ünnepeltnek és mindenkinek nagyon tetszett a torta, Vili két szeletet is evett belőle! :D

2015. március 21. Krémsajtos aszaltszilvatorta


A próbatorta után kiderült, hogy pár dolgot módosítanom kell a "babatortán". Egyrészt az áfonya aprómagvas, másrészt a joghurt ugyebár tejtermék, harmadrészt Martina kérte, hogy legyen a tortában csoki.
Az aszalt áfonyát úgy gondoltam, szilvával helyettesítem, mert annak a magja aztán csöppet sem kicsi, a joghurt helyett pedig a szokásos rizstejet használom. A csoki étcsoki, de nem találtam elégnek azt, hogy csak a tésztába tegyek, egy kép nagyon izgatta a fantáziámat. De erről később.
Tehát megsütöttem a tésztát az új hozzávalókkal. Másfélszeres adagot csináltam, mint ami az eredeti, Martina által adott receptben volt, hogy viszonylag magas tortát kapjak a végén. Két részletben kevertem ki és sütöttem meg, nehogy ne süljön át. Ez az összmennyiség.

Tészta:
  • 268 g liszt
  • 60 g zabpehely
  • 20 g sütőpor
  • 180 g nyírfacukor
  • 140 g aszalt áfonya
  • 50 g étcsoki
  • 2 nagy csipet só
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 4 tojás
  • 220 g rizstej
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál almalé
Egy tálban összekevertem a szárazanyagokat (liszt, zabpehely -ebben elkeverni a sütőport-, cukor, áfonya, só, fahéj). Egy másik tálban a tojásokat felvertem, hozzákevertem a rizstejet, majd a citrom- és almalevet.
A nedves masszához kevertem két részletben a szárazanyagokat.
Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kivajaztam, majd kiliszteztem, s beleöntöttem a tésztát. 150°C-on sütöttem 45 percig.

Mivel múltkor a krém nagyon édes lett, lejjebb vettem az adagból, nem is keveset. Bőven elég volt így is.

Krém:
  • 600 g mascarpone
  • 120 g vaj
  • 100 g porcukor
A vajat és a krémsajtot éjszakára kint hagytam. Reggel a vajat robotgéppel habosítottam ki, majd hozzáadtam a sajtot és a porcukrot, s együtt habosítottam. Kb. fél órát hagytam a hűtőben dermedni, aztán összeállítottam a tortát.

Szóval, volt két kb. 4 cm magas tésztám, ezeket félbevágtam, így volt 4 lapom. Reggel az ágyban is azon agyaltam, megcsináljam-e azt, amit egy képen láttam pár napja: a torta közepébe színes csokikákat teszek, amik jól kigurulnak, amikor felvágják.
Martina mondta, hogy Oli, a nagyobbik fia nagyon szereti a csokit, innen jött az ötlet. Nem lesz elég neki az, ami a tésztában van... Filóztam rajta egy darabig, végigrohantam 4 boltot m&m's-ért (hogy mennyire nem lehet kapni!), aztán belevágtam, és reméltem, hogy jól sül el.
Az első lapot lekentem. A második és harmadik lapot a legnagyobb pogácsaszaggatóval kilyukasztottam. Az egyiket rátettem a legalsó lapra, majd lekentem krémmel, ugyanígy jártam el a harmadikkal.


Beleszórtam a csokikat, majd lefedtem a 4. lappal, és az egészet lekentem.


Pár órát hűlt a torta, délután kezdtem neki a díszítésnek. Kinéztem egy vonatos mintát, azt készítettem el marcipánból.



Martina lefotózta nekem, milyen felvágáskor.




Tapasztalat:
Legközelebb nem kell a minta minden részét "leragasztani", hogy ne hajoljon meg a minta. Vagy alá kell tenni még egy réteget.

2015. január 31. Mandulatorta zabpehelyliszttel, nyírfacukorral

Sűrűn vannak a születésnapok a baráti társaságban. Egy héten belül ünnepeljük Attikát és Katát (csak a sorrend miatt írtam így). Nekik most külön tortát szerettek volna a lányok, és mivel most sajnos nem fért bele az időmbe több, Katáét készítettem én.
Még a két héttel ezelőtti találkozón megbeszéltük, hogy legyen valami új ízű, ezért a felsoroltak közül a mandula mellett döntöttek.
A díszítést illetően Kriszti azt kérte, hogy szórjam tele 30-asokkal az egész tortát, legyen rajta számmal, betűvel, XXX-szel, sőt, 30 darab gyertya legyen, "hadd fújogasson". :) Az alapszín pedig legyen narancssárga, mert az olyan vidám szín, ami Katához illik.
Úgy döntöttem, hogy a decemberi diótorta receptje alapján készítem el ezt, csak kicserélem a lisztet mandulalisztre. Bementem a Lehelen a bioboltba, s nézegettem a liszteket. Jó sokféle volt, eltartott egy darabig, mire megtaláltam a mandulát. Háááááát... mondták nekem, hogy nem olcsó dolog, de fél kiló 2600 Ft??? Vacilláltam egy darabig, de aztán letettem róla, ez nagyon durva. Gondolkodtam, hogy esetleg helyettesítsem rizsliszttel, de nem ismerem az ízét, így végül a zabpehelyliszt mellett döntöttem. Abból 650 Ft 1 kg.
Pénteken este csináltam a tortát, a díszítést szokás szerint szombatra hagytam.

Mandulás felvert:
  • 6 tojás
  • 12 dkg nyírfacukor
  • 11 dkg zabpehelyliszt
  • 1 dkg darált mandula
A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat a cukor 1/3-ával habosra kevertem, majd a tojásfehérjét 70%-ig felvertem, hozzáadtam a cukor 2/3-át, és kemény habbá vertem.
A fehérjéből egy habkártyányival fellazítottam a sárgás részt, közben a mandulás lisztet apránként beleszitáltam. Szilikon spatulával gyors, óvatos mozdulatokkal összekevertem a tésztát.
A már előkészített sütőpapíros sütőlemezre helyezem a tortakarikát, s a tésztát beleöntöm, elegyengetem. 170°C-on 40 perc alatt kisül.

Amíg hűlt a tészta, elkészítettem a krémet.

Mandulakrém:
  • 8 g vaj 
  • 150 ml laktózmentes tej 
  • 2 jól púpozott evőkanál nyírfacukor 
  • 2 jól púpozott evőkanál zabpehelyliszt 
  • 1 db tojás
  • 150 g vaj 
  • 140 g nyírfacukor 
  • 80 g darált mandula
  • madulaaroma
A hozzávalók első feléből besamelt készítettem: A vajat megolvasztom, hozzáöntöm a tejet és a cukrot, mindezt felmelegítem. Egy pár evőkanál forró tejjel elkeverem a zablisztet, és aztán ezt a többi tejhez adtam, majd sűrűre főztem. Megint kissé csomós lett (ezzel valamit kezdenem kell), próbáltam szétnyomkodni a lisztgumókat, de nem teljesen sikerült. Hagytam kihűlni, amikor langyos lett, beleütöttem a tojást, s jól elkevertem.A vajat és a cukrot habverővel elkevertem, majd hozzáadtam a diót. A kihűlt besamelt habverővel elkevertem a vajas krémben, és öntöttem bele mandula aromát. Nem tudtam, mennyi kell bele, így néha meg-megállítottam a gépet és kóstolgattam. Kb. az egyharmadát használtam fel a kis üvegnek, jó zöld lett a krém. Ezután a krémet a hűtőbe tettem hűlni.

A tésztát éles késsel 3-ba vágtam, a krémet szemmel 3 felé osztottam, s nagyon vékonyan megkentem az első lapot, aztán betöltöttem a tortát. Estére hagytam dermedni, a díszítést másnapra hagytam.

A narancssárga alap gyorsan ment, a sok 30-assal meggyűlt kicsit a bajom. Marcipánból nem tudok még csak úgy kézzel szép számokat kivágni, ezért csak nagy 30-asokat szaggattam, viszont kellett sok kisebb felirat. Elküldtem Milán a boltba, hogy hozzon nekem díszítőtollat. A Dr.Oetker-esben 4 különböző színű "toll" van, azzal csináltam a feliratokat. A cukormáz nem egyenletesen jön belőle, ezt azért jelezném.
A színes zabpehelygolyókat ehető ragasztóval sikerült az X-ekre aplikálnom, a sima víz nem elég, attól csak felolvadtak, és oda sem tapadtak.




2015. január 17. Étcsokis torta teljes kiőrlésű zabliszttel, nyírfacukorral

A hétvégén két szülinapot is ünnepeltünk, Andiét és Tibiét. Örültem, hogy Kriszti megkérdezte, vállalom-e a torta elkészítését (Naná! :) ). Küldött is egy e-mailt, részletes leírással, hogyan képzeli el a díszítést, még rajzot is mellékelt hozzá. Csokisat szerettek volna Katával, zabliszttel, nyírfacukorral, minél kevésbé édeset.
A céges karácsonyi bulin kihirdették az év csapatjátékosa cím nyertesét, amely 2014-ben én lettem! Nagyon boldog voltam. :) Gábor nagyon ötletesen egy cipősdoboznyi ajándékot adott át, tele volt csokival, marcipánnal, és egy könyv is feküdt az alján: Bereznay Tamás: Süteményeskönyv.
Ebből kinéztem már a csokitortát, nagyon gusztusos a kép róla, és mivel étcsokis, gondoltam megfelel majd az ízlésüknek.

Krém:
  • 37,5 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 16 dkg vaj
  • 15 dkg nyírfacukor (elhagyható...)
Sikerült elbambulnom, miközben az edénybe méregettem a hozzávalókat, s véletlenül a cukrot is elővettem, de mivel mindig egy kicsivel kevesebbet teszek bele, mint amennyit a recept ír, így a 16 dkg (ami egyébként a vaj...) helyett 15 dkg-ot mértem ki. Először kicsit megijedtem, hogy túl édes lesz, de gondoltam végülis az étcsoki úgyis kesernyés, nem lesz belőle gond. Nem is lett. Huh... :)
Szóval a hozzávalókat kimértem, s addig melegítettem folyamatos keverés mellett, amíg minden el nem olvadt. Aztán hagytam kihűlni.

Piskóta:
  • 6 db tojás
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 6 ek. víz
  • 20 dkg zabliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 zacskó sütőpor
Sajnos még nem érkezett meg a habverő fej a robotgépemhez, ezért még a régi gépemmel vertem fel először a tojásfehérjét (pusztán mosogatás-spórolás miatt kezdem ezzel) jó keményre. Aztán a tojássárgáját a cukorral és a vízzel felhabosítottam. A lisztben elkevertem a sütőport és a kakaót, majd a tojássárgájás habba fokozatosan belekevertem a tojásfehérjét és a lisztes keveréket.

Annyira szép keményre sikerült a tojásfehérje, hogy muszáj volt megörökítenem! :)


A tepsire sütőpapírt terítettem, rátettem a 22 cm átmérőjű tortakarikát, s beleöntöttem a tésztát. 180°C-on 30 perc alatt megsütöttem. 10 perc után kivágtam a formából és hagytam kihűlni.

A piskótát 3 részbe vágtam. A habüstöt, amiben a krémet habosra vertem, előbb lemértem üresen. Aztán miután kihabosítottam a krémet, lemértem az egészet, levontam belőle a habüst súlyát, majd a krém mennyiségét hárommal elosztottam. Egy adag az alsó piskótalapra, másik a másodikra, a harmadik pedig a tetejére és az oldalára.

A torta Kriszti rajzán ketté volt választva, Andi részére pöttyöket, Tibi részére pedig HONDA feliratot kértek, plusz a nevüket és az életkorukat. Eleinte úgy volt, hogy fehér-piros legyen Andi fele, Tibié pedig rikító sárgászöldes. De aztán mivel a HONDA felirat piros, végül Tibi felét fehérre terveztem piros feliratokkal, Andiét pedig pirosra fehér pöttyökkel és felirattal.

Este megcsináltam a HONDA feliratot. Az ABC sablonjaim teljesen más betűtípusúak, ezért kénytelen voltam kézzel csinálni az egészet. Elsőre így sikerült, nem voltam vele megelégedve (nem voltak elég szélesek), csak az 'A'-val, ezért a 'H'-t és az 'N'-t újracsináltam.


Másnap csináltam a burkolást. A sima és a pirosra színezett marcipánból (kb. 20-20 dkg) hosszúkás, félkör alakú formát nyújtottam keményítőn.
A fehérnek a szélét hullámosan levágtam, majd ezt rátettem a pirosra, s követve a vonalat, levégtam azt is, így összepasszoltak. Először a fehéret terítettem a tortára, elsimítgattam, aztán  próbáltam a pirosat hozzápasszintani. Sajnos ez kizárólag a tetején sikerült, az oldalán már elcsúszott, ezért azzal elbabráltam egy darabig. A fehér kicsit nagyobb lett, de a felirat miatt még jó is, hogy így alakult...


Először a HONDA felirat jött, egyenesen nem fért fel a fehér területre, így félkörben tettem fel.


Úgy terveztem, hogy a neveket és a számokat oldalra teszem fel, ezért előbb odatámasztottam a tortához a marcipánbetűket és - számokat, hogy lássam, mekkora lyukakat kell kihagyni, hogyan fér el a felirat. Aztán egyesével, benedvesített (vízzel) ujjal odatapasztottam őket.
Ugyanígy csináltam Andi részén is, ott kicsit sűrűbben kellett tenni a betűket. A tetejére fehér pöttyöket tapasztottam.





2014. december 31. Diótorta teljes kiőrlésű zabliszttel, nyírfacukorral és mandulatejjel

Ismét eltelt egy év, idén Krisztiékhez voltunk hivatalosak szilveszterre. Zsuzsi (már csak azért is leírom, mert mondtad :) ) 29-én felhívott, hogy lenne kedvem/időm tortát készíteni Kriszti születésnapjára. Persze szívesen vállaltam, rögtön elkezdett pörögni az agyam, hogy milyen legyen kívül-belül.
Nem akartam megint csokisat sütni, mert tavaly is olyat kapott, de mindenképpen marcipán borításút szerettem volna, mert Tomi azt nagyon szereti. Bár már nem feltétlenül kellett volna, én azért zablisztben, nyírfacukorban és mandulatejben gondolkodtam továbbra is.
Szerettem volna valami újat kipróbálni, és mivel van itthon sok saját dió, erre kerestem receptet. Ismét Gáborhoz fordultam, s találtam is egy tortát itt, de a tésztája annyira nem tetszett. Úgyhogy úgy döntöttem, sima diós piskótát sütök, s azt töltöm be ennek a krémjével.

Diós felvert:
  • 6 tojás
  • 12 dkg nyírfacukor
  • 11 dkg zabliszt
  • 1 dkg darált dió

A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat a cukor 1/3-ával habosra kevertem, majd a tojásfehérjét 70%-ig felvertem, hozzáadtam a cukor 2/3-át, és kemény habbá vertem.
A fehérjéből egy habkártyányival fellazítottam a sárgás részt, közben a diós lisztet apránként beleszitáltam. Szilikon spatulával gyors, óvatos mozdulatokkal összekevertem a tésztát.
A már előkészített sütőpapíros sütőlemezre helyezem a tortakarikát, s a tésztát beleöntöm, elegyengetem. 170°C-on 30-35 perc alatt kisül. Miután kivettem, tetejét liszttel megszórtam, megfordítottam.

Amíg hűlt a tészta, elkészítettem a krémet. A receptet levettem úgy, hogy 18 adagra szóljon, gondoltam ez egy 16 szeletes tortára elég lesz.

Diós krém:
  • 8 g vaj 
  • 150 ml mandula- vagy rizstej 
  • 2 jól púpozott evőkanál nyírfacukor 
  • 2 jól púpozott evőkanál zabliszt 
  • 1 db tojás

  • 150 g vaj 
  • 150 g nyírfacukor 
  • 75 g darált/tört dió 

A hozzávalók első feléből besamelt készítettem: A vajat megolvasztom, hozzáöntöm a tejet és a cukrot, mindezt felmelegítem. Egy pár evőkanál forró tejjel elkeverem a zablisztet, és aztán ezt a többi tejhez adom, majd sűrűre főzöm. Nekem kissé csomós lett, próbáltam szétnyomkodni a lisztgumókat, de nem teljesen sikerült. Hagytam kihűlni, amikor langyos lett, beleütöttem a tojást, s jól elkevertem.A vajat és a cukrot habverővel elkeverem, majd hozzáadom a diót. A kihűlt besamelt habverővel elkevertem a vajas krémben, így nem volt az sem probléma, hogy kicsit csomós volt. Elég kevésnek tűnt, de mivel a recept azt írta, hogy csak vékonyan kell kenni, reméltem, hogy elég lesz. Megkóstoltam, finom volt, és elég édes is, így ez még inkább megnyugtatott a mennyiség megfelelőségével kapcsolatban.

Pár órát hűlt a krém a hűtőben, kicsit sok s volt ez, mert nagyon megdermedt, ki kellett engednie, hogy kenni lehessen.
A tésztát éles késsel 3-ba vágtam, a krémet szemmel 3 felé osztottam, s nagyon vékonyan megkentem az első lapot, aztán betöltöttem a tortát. Estére hagytam dermedni, a díszítést másnapra hagytam.

A türkiz, mint kedvenc szín, továbbra is maradt Krisztinél, így ez alap volt. Eleinte más díszítést terveztem el, de a kör alakú torta miatt változtattam rajta. A nyitott marcipánburkolat egy új technika, kihívás volt. Itt olvastam utána, hogyan is csináljam.
Kivágtam sütőpapírból egy kisebb kört (kb. 8 cm átmérőjű), s a torta tetejének közepére tettem. Ez azért kell, hogy majd a marcipán ne legyen krémes, illetve hogy ne vágjak bele a tortába.
Azt szerettem volna, hogy a kihajtott rész kétszínű legyen, ezért elsőként egy maréknyi színezetlen marcipánt gyúrtam be, majd kinyújtottam, s a torta tetejére terítettem. Kizárólag a tetejére.
Ezután beszíneztem 35 dkg marcipánt kék ételfestékkel türkizre, kinyújtottam, aztán beburkoltam vele a tortát. Az aljára sima marcipánból tettem egy szegélyt, aztán jött a vágás...
Mindig felezzük a vágásokat, ahogy a tortát is szeljük.



Óvatosan egyesével kihajtogattam a füleket.


Amikor kihajtottam az összeset, ki kellett szedni a sütőpapírt. Késsel kicsit szét kellett szakítani, hogy hogy alá tudjak nyúlni. Kicsit húzta magával a krémet, de szerencsére nem kentem össze semmit. :)


Ágiéktól kaptam színes gabonapelyhecskéket, ebből szórtam a közepébe, meg a tortára.






2014. május 17. 34. házassági évfordulóra

Szüleim barátai jöttek ma vendégségbe, és mivel pont ma ünneplik a házassági évfordulójukat, Apu felkért, hogy csináljak nekik tortát - ha van kedvem. Hát hogy ne lenne! :)
Valami olyat szerettem volna készíteni, amit eddig még nem próbáltam. A vajkrém adott, mivel marcipán burkolás volt a "rendelés", valami összefonódó díszítéssel. Családi szavazás után a dió mellett döntöttem, ki is kerestem a receptet a tankönyvből. Mivel 18 cm-es tortát kellett sütnöm, lejjebb vettem az anyaghányadot (de még így is maradt a krémből...).

Diós vajkrém:
  • 5 dl tej
  • 14 dkg cukor
  • 7,1 dkg pudingpor
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • pici só
  • 20 dkg vaj
  • 7,5 dkg dió
  • rum (kóstolva!)

A krémporból, tejből, cukorból, vaníliás cukorból és sóból pudingot főzünk. Az besűrűsödött krémet kihűtjük, majd a vajjal kihabosítjuk. Ezután belekeverjük a rumot és a diót. Egy részébe nem tettem, mert a külsejére, a marcipán alá nem akartam diósat tenni, nehogy kiszakadjon.

Az Enikővel folytatott múlt heti sütögetésen felbuzdulva úgy döntöttem, hogy a piskótát cukor nélkül fogom elkészíteni. Szerintem a a vajkrémben így is van elég, így nem lesz geil a torta. A 18 centis tortaformába némi filózás után 5 tojásból csináltam tésztát a szokásos módon, tehát ehhez adtam 10 dkg lisztet és ennyi.
Őszintén megvallom, az elején kissé megijedtem, mert a teteje kicsit megrepedezett, aztán miután kivettem, picit össze is esett. De amikor felvágtam (3-ba), puha volt.
Betöltöttem a krémet, lekentem a külsejét a sima, diómentes krémmel, majd egész éjszaka dermedhetett.

A díszítést nővérem asszisztálhatta végig - nagy örömére :)
Legelőször leburkoltam a tortát sima marcipánnal.






Szegélynek sötétbarnát szerettem volna, de a barna festék, amit nagy lelkesen megrendeltem direkt ezért, baromira nem akarta barnulni, tiszta piros lett a marcipánom, és még a fekete sem segített rajta. Pedig márkás... Szóval maradt szegélynek is inkább a sima marcipán. De! legalább kipróbáltam az egyik szegélymintázómat.



Ezután jött a csoki, amitől a legjobban tartottam. A cukrászdában nagyjából azt megtanultam, mikor jó a csoki. A mikróban melegítettük, kb. fél percenként ki kellett venni és jól át kellett keverni. Amikor folyós és picit meleg, akkor jó.
Az Apu által leírt összefonódó indákat én továbbgondoltam, és a neten találtam is egy esküvői meghívót, amin két fa ér össze, amiből egy virág nyílik. Nagyon tetszett, csak a kivitelezés okozott fejtörést. Még szerencse, hogy nem a barna marcipán mellett döntöttem, mert akkor az a két óra, ami a rendelkezésemre állt, vagyis amíg a vendégek távol voltak, kevésnek bizonyult volna...
Szóval a konyhapulton kísérleteztem a tekergő faágakkal, egész meg voltam elégedve. Aztán jött élesben, s elkezdett remegni a kezem, így az ívek nem lettek olyan szép gömbölyűek és a csoki is meglepően gyorsan dermedt (a pulton bezzeg nem siette el a dolgot...).
Bár Anyu kifejezetten nem rózsát szeretett volna a közepére, ez bizonyult a legszebbnek.


Jelentem finom lett, nem hiányzott a cukor a piskótából, bár tény, hogy nem volt annyira szivacsos az állaga.

2014. február 8. Nóri szülinapjára

A közelgő vizsgára nem gyakoroltam el még több tortát. Mivel nővérem a csokisat szereti, és a Dobos torta sütése is előttem állt, azt választottam szülinapjára. Marcipánnal akartam bevonni, és sokat filóztam a mintán. Aztán megláttam ezt a sunshine girl tortát egy külföldi oldalon, és úgy éreztem, mintha Nóri nézne rám! :) A szeplők, a copfok és a sárga haj... Viccesen hangzik, de tényleg hasonlít. :)
A tortát megsütöttem még pénteken, már csak a díszítés maradt szombatra, délután már mentünk a szülőkhöz.

Dobos felvertet készítünk (ennek leírását itt olvashatjátok), de 7 tojásból. Ez azt jelenti, hogy ehhez 14 dkg liszt és 14 dkg cukor szükséges. Az eredeti recept szerint tojásonként 5 g (azaz jelen esetben összesen 35 g) vajat is kell a tésztába tenni - én nem szoktam. A Dobos tortához 6 lapot sütünk.

Doboskrém:
  • 4 tojás
  • 140 g porcukor
  • 250 g étcsokoládé
  • 180 g teavaj
  • 30 g kakaópor
  • 35 g kakaóvaj
  • 17 g vaníliás cukor
  • vaníliarúd (opcionális)
A tojásokat gőz fölött folyamatos keverés mellett felmelegítjük a porcukorral és a vaníliás cukorral 45°C-ig, vagyis amíg az ujjunkat nem csípi a folyadék. Ezután levesszük a tűzről és kézi habverővel kihűlésig habbá verjük. Az étcsokit felolvasztjuk gőz fölött, majd a kakaóvajat belekeverjük. A kihűlt tojásos részhez folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük az étcsokit. Kihabosítjuk a vajat, majd a krémet belekeverjük, és hagyjuk az egészet kihűlni.

A kihűlt lapokról a lisztet lesöpörjük, doboskrémmel megkenjük őket olyan vastagon, mint amilyen vastag a piskóta. Amikor az utolsó lapot is rátettük a tetejére, a maradék krémmel a torta oldalát kenjük le először, majd a legtetejét. A hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A díszítéshez sokkal több marcipánt kellett beszíneznem, sok kellett a hajához. :)



A szemét, a szeplőket és a száját csokival csináltam. Kell hozzá egy kis nejlonzacskó, aminek a sarkából egy icipicit kivágunk. Ebbe tesszük a felmelegített, folyékony csokit. Én mikrózni szoktam, egy nagyon picit kell csak betenni, nehogy megégjen. Óvatosan kell nyomni, mert tud jönni belőle, aztán maszatol. De ha megdermed, elvileg könnyen le lehet szedni a rontott darabkákat. (Még nem próbáltam, ezt egy cukrász néni mondta.)




2013. december 30. Kriszti 30. szülinapjára

Az utóbbi két évben Milán barátaival töltöttük a Szilvesztert. A 3 napos programba pont beleesik Kriszti születésnapja, december 30-án ünnepli. Idén töltötte be a 30.-at, és kérte, hogy a barátnői süssenek neki tortát. Zsuzsival és Katával megegyeztünk, hogy mindenki csinál neki egyet. Nekem a vizsgára csokitortát kellett gyakorolnom, s mivel nagyon szereti a mentás csokit, gondoltuk, azzal "felturbózom". Hát legalább 5 boltban megnéztem, van-e mentaszirup, vagy ízesítő, de sehol se találtam... Maradt a sima csokikrém.

Csokoládés aranykrém:
  • 7 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 9 dkg pudingpor + 1 dkg kakaópor
  • 2-3 dkg vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája (elhagyható)
  • pici só
  • 30 dkg vaj
A krémporból, tejből, cukorból, sóból és kakaóporból pudingot főzünk. Amikor kicsit besűrűsödött, de még folyik, beleteszünk 1-2 tojássárgáját. Az így kapott krémet kihűtjük, majd a vajjal kihabosítjuk. (Nekem ebből az adagból majdnem a fele megmaradt, de fel lehet használni pl. fatörzshöz.)

Csokoládés piskóta felvert:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 11 dkg liszt
  • 1 dkg kakaópor
Az arányokról annyit kell tudni, hogy lisztből és cukorból mindig dupla annyi kell, mint ahány tojást használunk. A kakaós piskótánál a lisztnek a kakaóval együtt kell kiadnia ezt a mennyiséget, a liszt 10%-át kell kakaóval pótolni.


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor 1/3-ával habosra keverjük, majd a tojásfehérjét 70%-ig felverjük (amikor már épp hab állagú, de még nem kemény), hozzáadjuk a cukor 2/3-át, és kemény habbá verjük. A fehérjéből egy habkártyányival fellazítjuk a sárgás részt, közben a kakaóporos lisztet apránként beleszitáljuk, és hozzáadjuk a többi tojásfehérjét is. Fakanállal/szilikonos lapáttal összekeverjük a tésztát: széles, óvatos mozdulatokkal dolgozunk (nehogy összetörjük a tojáshabot).
A tészta kisütésére két megoldás van:
1. A tepsibe sütőpapírt teszünk, körberajzoljuk a tortaformánkat (én 22 cm átmérőjűt használtam), majd 3 részre osztjuk a tésztánkat, és egyesével 3 darab 1,5-2 cm vastag lapot kenünk ki. A karikánál kicsit nagyobbra kenjük a lapokat, mert összesül a tészta. 170°C-on 10-15 perc alatt kisülnek. Miután kivettük őket, tetejüket liszttel megszórjuk, megfordítjuk, majd még melegen kiszúrjuk a tortakarikával. Vagy ha az nem elég éles hozzá, akkor ráhelyezzük a tésztára, és körbevágjuk késsel.
2. A másik megoldás, hogy egyben sütjük ki a tésztát, ez kb. 30-35 percig tart. Miután kihűlt a tészta, háromba vágjuk.
A kihűlt lapok közé betöltjük a krémet, és a tortát körbekenjük. A hűtőben megdermesztjük, hogy szépen be lehessen vonni marcipánnal.



Kriszti kedvenc színe a türkiz, így 30 dkg marcipánt kék ételfestékkel beszíneztem. (Egy torta bevonásához kb. 25 dkg marcipán kell.) Keményítővel leszórt, sima felületű munkaasztalon kinyújtottam, s azzal beborítottam. Szépen körbevágjuk, a felesleget később fel lehet használni, ha nem lesz krémes. Ha igen, akkor meg meg lehet kóstolni. :)
Ezután fel kell tenni a tortatálcára, a szegélyt már itt kell rá feltenni. (Én már felkészültem az utazásra, úgyhogy rögtön a tortahordozómba tettem.) A marcipánból sodorgattam egy hosszú hurkát, vízzel megkentem a torta alját, s ráragasztottam a hurkát. Marcipánformázóval mintáztam a szegélyt. Ezt érdemes mindig ott kezdeni, ahol összeér a két vége, így el lehet fedni az illesztést.



Tél lévén a nemrég rendelt hópehely formájú kiszúrók segítségével díszítettem a tortát. Kata javasolta a 30-as szám helyett a 15x2-es feliratot, szerintem jó ötlet volt. :)


Kicsit keményítős maradt a marcipánom, így azt a tojáskenőmmel letisztogattam róla.



Tapasztalatok:

  • Ezt a receptet a suliban kaptuk, de nagyon pudingízű, úgyhogy aki elkészíti, számítson erre.
  • Sok a krém, nyugodtan lehet csökkenteni az adagot a 3/4-re.
  • A krém kicsit édes, nyugodtan le lehet venni a cukor mennyiségéből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése