Farsang lévén - meg mert otthon mindenki nagyon szereti - szalagos fánkot sütöttem. Bár nem kizárólag ekkor lehet elkészíteni, nem szoktam kettőnél többször sütni egy évben,. Nekem ebből a mennyiségből kb. 30 fánkom lett.
- 200 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g porcukor
- 500 g liszt
- 60 g vaj
- 5 db tojássárgája
- sütéshez olaj
- evéshez lekvár
A langyos tejbe beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, s hagyjuk felfutni (15 perc, ezután összeesik).
A lisztet nagy edénybe tesszük, ráöntjük az élesztős folyadékot, az olvasztott vajat és a tojássárgákat. Összekeverjük a tésztát, majd deszkán homogénre gyúrjuk.
A tésztát visszatesszük az edénybe, konyharuhával lefedjük, és kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és nagy szaggatóval (kb. 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk. A maradék tésztát mindig újranyújtjuk, kiszaggatjuk, amíg el nem fogy.
A fánkok közepét benyomva kelesztjük őket 10-20 percig (benyomkodni kelesztés után is lehet). (lásd Tapasztalatok a recept végén)
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A fánkokat úgy tesszük az olajba, hogy a lyukas felük legyen alul, így kb. 2 percig sütjük őket fedő alatt - figyeljük őket, a lényeg, hogy megpiruljanak -, majd megfordítjuk őket, levesszük a fedőt, és további 1-2 percig sütjük. Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég.
Lehet, hogy mutatósabb, de én (meg az egész család) utálom megporcukrozni, elég édes így is.
Tapasztalatok:
Ami sajnos a mennyiségből adódott, hogy az utolsó darabok túlkeltek. A sütés kb. 30 percig tartott, így a végén 10-20 percnél többet vártak fánkok. Ehető persze így is, de nem néznek ki olyan szépen.
Azt írták a receptoldalon, hogy hűtőbe téve megakadályozható a túlkelés. Legközelebb kipróbálom, mert a mennyiséget nem akarom csökkenteni. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése