2016. február 6., szombat

Mit kezdjünk a maradék mézeskaláccsal?!

Karácsonyról megmaradt egy doboznyi mézeskalácsom, ami sajnos az idő múlásával sem akart megpuhulni. Kidobni biztosan nem fogom, mert mint ahogy mindenféle kekszet, ezt is fel lehet használni más süteményben. Beírtam a gugliba, és a kidobott receptek közül ezt választottam, mivel ezt a sütinyalóka dolgot is szerettem volna végre kipróbálni.
A hétvégén Nóri szülinapját ünnepeltük, de sajnos nem volt kapacitásom tortát sütni neki, ezért Apu vett pár szelet tortát a közeli cukrászdában - szégyen :(
Hogy mégis legyen valami Ancsur-féle, indulás előtt az aprítóba dobtam a mézeskalácsokat, és hazahoztam a szükséges eszközökkel együtt (pálcika, szórócukor), útközben a krémsajtot is beszereztem a Sparban.
Nem maradt a recepteben megadott mennyiségű mézeskalácsom, így arányosan csökkentettem a mennyiségeket, ebből nekem 29 golyóm lett.

Hozzávalók:
  • 360 g darált mézeskalács
  • 27 g puha vaj
  • 180 g Philadelphia krémsajt
  • 36 g porcukor
+
  • 180 g jó minőségű étcsokoládé
  • díszítésnek: szórócukrok, darált mézeskalács
A darált mézeskalácshoz hozzáadjuk a krémsajtot, a puha vajat, a porcukrot és jól összedolgozzuk, majd  20 percre (vagy tovább) hűtőbe tesszük.
A masszánkból tetszőleges nagyságú golyókat formálunk a tenyerünkkel (akkorát, hogy a pálcánk elbírja és ne repedjen szét rajta, illetve csússzon le róla), majd visszatesszük őket a hűtőbe.
Érdemes már ekkor kitervelni, mibe fogjuk szúrni a pálcákat. Én ezzel egy kissé elcsúsztam, úgyhogy a csokimat újra kellett melegítenem. Nem volt itthon hungarocell, így jobb híján a pálcáknál alacsonyabb poharak aljába kristálycukrot/sót öntöttem, s abba helyeztem bele a kész sütiket. (lásd Tapasztalatok)

A csokoládé 2/3-át gőz felett megolvasztjuk, majd amikor már felolvadt lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a maradék csokoládét és egy keskeny magas pohárba öntjük. A pálcák végét belemártjuk a csokiba és mindegyik golyóba szúrunk egyet.


Ezután egyesével belemártjuk a sütijeinket az étcsokoládéba, és tetszés szerint szórócukrot vagy morzsát szórunk rá (tegyünk alá egy edényt, amibe a felesleg potyoghat), és szúrjuk bele a hungarocellbe/pohárba őket. Szobahőmérsékleten is megdermednek, de a hűtőbe téve gyorsabban megy a folyamat.


Tapasztalatok:
  • Lehet, hogy ez a sütinyalóka dolog a gyerekek körében nagyon népszerű, meg trendi, de azt állapítottam meg, hogy tök felesleges pálcikákat szúrni a golyókba. Sokkal egyszerűbb mindenki élete (készíteni és enni is), ha mártóvillával mártod csokiba, aztán rácson hagyod megszáradni és bonbonhüvelybe teszed a végén.
  • A pohár tűrhető megoldás, de közel sem ideális: egyensúlyban kell tartani a sütiket, vigyázni kell arra, hogy össze ne érjenek, illetve ki ne boruljanak... macera!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése