2015. május 4., hétfő

Linzer csiga

Szokás szerint kedvet kaptam valami új süti kipróbálásához, olyat szerettem volna, ami eláll egy darabig, így tudjak haza is vinni belőle a hétvégén. Kakaós linzer tésztát még nem sütöttem, megnéztem a tankönyvben az arányokat, aztán a teasüteményekhez lapoztam. Több receptet is találtam, amelyben az úgynevezett sárga linzi tésztát kell kombinálni a kakaóssal, az egyik ezek közül a linzer csiga, emellett döntöttem.
60 dkg lisztből szoktam sütni a linzert, ebből rengeteg lesz! Kettévettem az adagot, s az egyikbe kakaót tettem.

Sárga linzer tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor (esetemben xilit ledarálva)
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
Kakaós linzer tészta:
  • 28,4 dkg liszt
  • 1,6 dkg kakaópor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor (esetemben xilit ledarálva)
  • 1 db tojássárgája
A kakaósnál a kakaót elkeverjük a lisztben.
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi alapanyag hozzáadásával összegyúrjuk a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kéz melegétől megolvad a vaj, és szétesik a tészta. Ezért kb. fél órára a hűtőbe tesszük gyúrás után.

Én ehhez a sütihez mind a sárga, mind a kakaós tészta 1/3-át használtam csak fel.
Minimálisan lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztákat 3-4 mm vastagra, téglalap alakúra (szélessége legyen min. 20 cm, a hossza mindegy, az csak a darabszámot befolyásolja). Vágjuk a sárga és a kakaós tésztát egyforma méretűre, majd amelyiket kívülre szeretnénk (én a sárgát választottam), azt tegyük le a deszkára. Kenjük meg vékonyan tojásfehérjével mindenhol, majd helyezzük rá a másikat, kicsit nyomjuk rá.
Oldalról, a hosszabbik feléről (ami nem a kb. 20 cm-es) kezdjük el szorosan feltekerni. Ha nem csináljuk elég szorosan, akkor lyukas lesz. Nekem 4,5-5 cm átmérőjű hengerem lett. Hengergessük meg, majd tegyük a hűtőbe, hogy dermedjen, úgy lehet szépen szeletelni.

Olvastam olyat, hogy 1 cm vastagra vágjuk a sütit, máshol 0,5 cm-t írtak... Először ránézésre szeleteltem 1 cm-esre. De aztán túl vastagnak éreztem, s félbevágtam őket. Hát... javaslom, hogy a kettő közötti vastagságot (7-8 mm) célozzuk meg, mert az egyik túl vastag, a másik meg túl vékony lett.

A sütiket lapjukkal sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, mehetnek viszonylag közel egymáshoz, nagyon sokat nem nőnek. 180°C-os sütőben kisütjük őket, hamar (kb. 8-10 perc) alatt elkészülnek. Nem szabad megbarnulniuk, úgyhogy figyeljük őket! Kicsit még puhák, amikor kiszedjük, a közepét be lehet picit nyomni, de ez majd megszilárdul, amikor kihűl.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése