Szokás szerint kedvet kaptam valami új süti kipróbálásához, olyat szerettem volna, ami eláll egy darabig, így tudjak haza is vinni belőle a hétvégén. Kakaós linzer tésztát még nem sütöttem, megnéztem a tankönyvben az arányokat, aztán a teasüteményekhez lapoztam. Több receptet is találtam, amelyben az úgynevezett sárga linzi tésztát kell kombinálni a kakaóssal, az egyik ezek közül a linzer csiga, emellett döntöttem.
60 dkg lisztből szoktam sütni a linzert, ebből rengeteg lesz! Kettévettem az adagot, s az egyikbe kakaót tettem.
Sárga linzer tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor (esetemben xilit ledarálva)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
Kakaós linzer tészta:
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi alapanyag hozzáadásával összegyúrjuk a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kéz melegétől megolvad a vaj, és szétesik a tészta. Ezért kb. fél órára a hűtőbe tesszük gyúrás után.
- 28,4 dkg liszt
- 1,6 dkg kakaópor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor (esetemben xilit ledarálva)
- 1 db tojássárgája
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi alapanyag hozzáadásával összegyúrjuk a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kéz melegétől megolvad a vaj, és szétesik a tészta. Ezért kb. fél órára a hűtőbe tesszük gyúrás után.
Én ehhez a sütihez mind a sárga, mind a kakaós tészta 1/3-át használtam csak fel.
Minimálisan lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztákat 3-4 mm vastagra, téglalap alakúra (szélessége legyen min. 20 cm, a hossza mindegy, az csak a darabszámot befolyásolja). Vágjuk a sárga és a kakaós tésztát egyforma méretűre, majd amelyiket kívülre szeretnénk (én a sárgát választottam), azt tegyük le a deszkára. Kenjük meg vékonyan tojásfehérjével mindenhol, majd helyezzük rá a másikat, kicsit nyomjuk rá.
Oldalról, a hosszabbik feléről (ami nem a kb. 20 cm-es) kezdjük el szorosan feltekerni. Ha nem csináljuk elég szorosan, akkor lyukas lesz. Nekem 4,5-5 cm átmérőjű hengerem lett. Hengergessük meg, majd tegyük a hűtőbe, hogy dermedjen, úgy lehet szépen szeletelni.
Olvastam olyat, hogy 1 cm vastagra vágjuk a sütit, máshol 0,5 cm-t írtak... Először ránézésre szeleteltem 1 cm-esre. De aztán túl vastagnak éreztem, s félbevágtam őket. Hát... javaslom, hogy a kettő közötti vastagságot (7-8 mm) célozzuk meg, mert az egyik túl vastag, a másik meg túl vékony lett.
Minimálisan lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztákat 3-4 mm vastagra, téglalap alakúra (szélessége legyen min. 20 cm, a hossza mindegy, az csak a darabszámot befolyásolja). Vágjuk a sárga és a kakaós tésztát egyforma méretűre, majd amelyiket kívülre szeretnénk (én a sárgát választottam), azt tegyük le a deszkára. Kenjük meg vékonyan tojásfehérjével mindenhol, majd helyezzük rá a másikat, kicsit nyomjuk rá.
Oldalról, a hosszabbik feléről (ami nem a kb. 20 cm-es) kezdjük el szorosan feltekerni. Ha nem csináljuk elég szorosan, akkor lyukas lesz. Nekem 4,5-5 cm átmérőjű hengerem lett. Hengergessük meg, majd tegyük a hűtőbe, hogy dermedjen, úgy lehet szépen szeletelni.
Olvastam olyat, hogy 1 cm vastagra vágjuk a sütit, máshol 0,5 cm-t írtak... Először ránézésre szeleteltem 1 cm-esre. De aztán túl vastagnak éreztem, s félbevágtam őket. Hát... javaslom, hogy a kettő közötti vastagságot (7-8 mm) célozzuk meg, mert az egyik túl vastag, a másik meg túl vékony lett.
A sütiket lapjukkal sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, mehetnek viszonylag közel egymáshoz, nagyon sokat nem nőnek. 180°C-os sütőben kisütjük őket, hamar (kb. 8-10 perc) alatt elkészülnek. Nem szabad megbarnulniuk, úgyhogy figyeljük őket! Kicsit még puhák, amikor kiszedjük, a közepét be lehet picit nyomni, de ez majd megszilárdul, amikor kihűl.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése